Ό,τι πρέπει για τα καθημερινό τραπέζι αυτά τα ιδιαίτερα χοιρινά μπιφτέκια, που γίνονται πολύ ζουμερά. Συνοδέψτε τα με λαδοπουρέ πιρουνάτο.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης - Food styling: Ηλίας Δερμιτζόγλου


20' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά - Τεμάχια: 4
  •  600 γρ. χοιρινός κιμάς
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  1 μέτρια πατάτα, χοντροτριμμένη
  •  1 μικρή ντομάτα, τριμμένη
  •  1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
  •  1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  •  1 αυγό
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδοπουρέ
  •  1 κιλό πατάτες, πλυμένες, με τη φλούδα τους
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία
  1. Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  2. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να μπορούμε να τον πλάσουμε εύκολα.
  3. Για το ψήσιμο των μπιφτεκιών, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
  4. Βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο, βρέχουμε λίγο τα χέρια μας ώστε να μην κολλάει το μείγμα και το πλάθουμε σε 6 μεγάλα μπιφτέκια.
  5. Τα βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 18 - 20 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  6. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με πατάτες τηγανητές ή με λαδοπουρέ πιρουνάτο.
Για το λαδοπουρέ
  1. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πατάτες για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν, τόσο που να μπορούμε να τις πιάσουμε και, όσο είναι ακόμα ζεστές, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σ’ ένα βαθύ μπολ.
  3. Τις λιώνουμε με το πιρούνι σε χοντροθρυμματισμένο πουρέ, ρίχνοντας ταυτόχρονα το ελαιόλαδο
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 125.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 418 φορές