Είναι μια πίτα για όλες τις εποχές -με τα ανάλογα διαθέσιμα χόρτα- αλλά σ’ αυτή τη χειμωνιάτικη εκδοχή της, τη συνηθίζουν στη νηστεία των Χριστουγέννων ή αλλιώς Μικρή Σαρακοστή.
Είναι πίτα για όλο τον χρόνο, απλώς τα χορταρικά διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή. Συχνά όμως, όπως μας λένε οι γυναίκες του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Βασιλειάδας, που μας έδωσαν την συνταγή, καταψύχουν και καλοκαιρινά χόρτα, κυρίως βλίτα, και τα προσθέτουν στο μείγμα των εποχικών χορταρικών. Η συγκεκριμένη είναι χειμωνιάτικη μεν, νηστίσιμη δε, αφού την ετοιμάζουν τη μικρή Σαρακοστή που προηγείται των Χριστουγέννων, επομένως δεν περιέχει τυρί και τα φύλλα δεν τα αλείφουν με βούτυρο αλλά με λάδι. «Οι περισσότεροι την προτιμούν με σκέτα χόρτα κι έτσι την καθιερώσαμε», λένε οι γυναίκες.
- 2 φύλλα πίτας, βασική συνταγή για τα φύλλα
- 750 γρ. ανάμεικτα χόρτα (ζυγισμένα ακαθάριστα), όπως λάπατα, σπανάκι, τσουκνίδες, σέσκουλα
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- Για τη χορτόπιτα χειμωνιάτικη, ξεκινάμε καθαρίζοντας όλα τα χόρτα, τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος τους και να μαλακώσουν ελαφρά.
- Αλατίζουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί, πάνω στο στρωμένο φύλλο.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ψήνουμε όπως περιγράφουμε στη «Βασική συνταγή για τα φύλλα».
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.




























































































