Το πόσο ταιριάζει η γλυκόξινη γεύση του ξινόμηλου με τη γήινη, ξηροκαρπάτη γεύση του ρεβυθιού το διαπιστώσαμε σε αυτά τα μυρωδάτα ρεβύθια. Έχουν και καρότα, και τριμμένη ντομάτα, και μπόλικα μυρωδικά για αξεπέραστη γεύση.
- 500 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς, στραγγισμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
- 2 καρότα, σε φετάκια
- 2 ξινόμηλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους 2-3 εκ.
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/3 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε ρεβυθάδα με μήλα, αρχικά ρίχνουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, τα ρεβύθια και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 3 εκ.
- Στη συνέχεια, βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, το σκόρδο και τα μήλα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και το μέλι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να κοχλάσει έντονα.
- Αδειάζουμε το όλον σε γάστρα ή σε βαθύ ταψί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Μόλις γίνουν τα ρεβύθια, τα αδειάζουμε στη γάστρα μαζί με το νερό τους.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη ρεβυθάδα με μήλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 237.






































