Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025: ''Ταρατόρ. κρύα σούπα με γιαούρτι, σκόρδο, αγγούρι και καρύδια''

Άρτος και Θεάματα 22 Ιουλίου 2025

Το ταρατόρ είναι μια κρύα σούπα που που τρώγεται κάθε στιγμή της ημέρας και όλο τον χρόνο, ιδιαίτερα όμως την άνοιξη, με το φρέσκο γιαούρτι.

Σεβγή Τσολάκ Αλή
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

10' προετοιμασία
Σύνολο: 10'

Υλικά - Μερίδες: 6-8
  •  400 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, πλήρες
  •  400 ml νερό κρύο
  •  1 μεγάλο αγγούρι, σε μικρά καρέ
  •  2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  •  1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  χυμός από 1/2 λεμόνι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  •  1/3 φλιτζ. τσαγιού σπασμένη καρυδόψιχα
  •  1 μέτριο γουλί, κομμένο με το μαντολίνο σε πολύ λεπτές, διάφανες φέτες
  •  λίγο ελαιόλαδο
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την κρύα σούπα με γιαούρτι, σκόρδο, αγγούρι και καρύδια σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γιαούρτι με το νερό μέχρι να αραιώσει.
  2. Προσθέτουμε το αγγούρι, το σκόρδο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, τον χυμό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Μοιράζουμε σε μπολάκια και σε καθένα βάζουμε από λίγα καρύδια και 2-3 λεπτές φέτες γουλί (αν το χρησιμοποιήσουμε).
  4. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 339 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025: ''Χουνκιάρ μπεγιεντί. Η αυθεντική πολίτικη συνταγή''

Ο Χριστόφορος Πέσκιας αποκαλύπτει τα μυστικά του χουνκιάρ μπεγεντί, της θρυλικής συνταγής της πολίτικης κουζίνας που στα τούρκικα σημαίνει πάνω κάτω «άρεσε στον σουλτάνο».