Το ταρατόρ είναι μια κρύα σούπα που που τρώγεται κάθε στιγμή της ημέρας και όλο τον χρόνο, ιδιαίτερα όμως την άνοιξη, με το φρέσκο γιαούρτι.
- 400 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, πλήρες
- 400 ml νερό κρύο
- 1 μεγάλο αγγούρι, σε μικρά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού σπασμένη καρυδόψιχα
- 1 μέτριο γουλί, κομμένο με το μαντολίνο σε πολύ λεπτές, διάφανες φέτες
- λίγο ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε την κρύα σούπα με γιαούρτι, σκόρδο, αγγούρι και καρύδια σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γιαούρτι με το νερό μέχρι να αραιώσει.
- Προσθέτουμε το αγγούρι, το σκόρδο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, τον χυμό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε σε μπολάκια και σε καθένα βάζουμε από λίγα καρύδια και 2-3 λεπτές φέτες γουλί (αν το χρησιμοποιήσουμε).
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.