Στο αιώνιο ερώτημα «τι θα φάμε για βραδινό;» απαντάμε με εύκολο και γρήγορο φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα κρασιού.
- 700 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε λωρίδες πάχους 2 εκ.
- 150 γρ. καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
- 200 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα σε φέτες
- 2 κουτ. γλυκού αποξηραμένα ανάμεικτα μυρωδικά, (ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός κ.ά.)
- 250 ml λευκό ξηρό κρασί
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το κοτόπουλο φιλέτο με σάλτσα λευκού κρασιού, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το κοτόπουλο.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κοτόπουλο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Το βγάζουμε και το αφήνουμε στο σκεύος με το μπέικον.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Ξαναρίχνουμε το κοτόπουλο και το μπέικον στο τηγάνι, μαζί με τα ζουμάκια που θα έχουν βγάλει, και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για άλλα 6-8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 236.