Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2025: ''Kοτόπουλο φιλέτο με σάλτσα λευκού κρασιού''

Άρτος και Θεάματα 23 Σεπτεμβρίου 2025

Στο αιώνιο ερώτημα «τι θα φάμε για βραδινό;» απαντάμε με εύκολο και γρήγορο φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα κρασιού.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  700 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε λωρίδες πάχους 2 εκ.
  •  150 γρ. καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  •  200 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα σε φέτες
  •  2 κουτ. γλυκού αποξηραμένα ανάμεικτα μυρωδικά, (ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός κ.ά.)
  •  250 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  250 ml κρέμα γάλακτος
  •  50 γρ. βούτυρο αγελάδας
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για το κοτόπουλο φιλέτο με σάλτσα λευκού κρασιού, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το κοτόπουλο.
  2. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό.
  3. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
  4. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κοτόπουλο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  5. Το βγάζουμε και το αφήνουμε στο σκεύος με το μπέικον.
  6. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  7. Μετριάζουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  8. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  9. Ξαναρίχνουμε το κοτόπουλο και το μπέικον στο τηγάνι, μαζί με τα ζουμάκια που θα έχουν βγάλει, και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
  10. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για άλλα 6-8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 236.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 460 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαρμάδες με ποντιακό μαύρο λάχανο και πλιγούρι, από το Άγιον Όρος''

Με ποντιακά μαύρα λάχανα που μάζεψε λίγα λεπτά πριν από το μαγείρεμα έφτιαξε αυτούς τους σαρμάδες με πλιγούρι ο πατέρας Γεώργιος στο κελλί του Αγίου Νικολάου.