Ελαφριά σούπα που οι Αρμένιοι σερβίρουν ως πρώτο πιάτο πασπαλίζοντας με λίγο τσιγαρισμένο φρέσκο κρεμμυδάκι με δυόσμο.
Η Ντιρουί θυμάται τη μητέρα της να το φτιάχνει συχνά ως βραδινό ελαφρύ φαγητό. Ήταν επίσης η σούπα που έτρωγαν όταν αισθάνονταν αδιάθετοι ή όταν ανάρρωναν από ένα κρυολόγημα.
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού σιτάρι, αποφλοιωμένο και μουλιασμένο σε νερό αποβραδίς, για 12 ώρες
- 3 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
- 1 αυγό
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 4-5 κλωναράκια δυόσμου, λεπτοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε την γιαουρτόσουπα στραγγίζουμε το σιτάρι και το βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με 1.400 ml νερό και λίγο αλάτι, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι και να φουσκώσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αλεύρι, το αυγό και 500 ml νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιτάρι.
- Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κόψει το γιαούρτι και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σούπα.
- Παράλληλα, σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με λίγο αλάτι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε σουπιέρα ή κατευθείαν στα πιάτα, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.