Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025: ''Μπιφτέκια πικάντικα με σάλτσα μπάρμπεκιου''

Άρτος και Θεάματα 03 Ιουνίου 2025

Ο συνδυασμός γλυκιάς πάπρικας και πιπεριού καγιέν δίνει στη σάλτσα μπάρμπεκιου πολύ ιδιαίτερη γεύση.

Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά - Τεμάχια: 8
  •  900 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά (κατά προτίμηση λιπαρή)
  •  1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι
Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου
  •  3 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  •  4 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  •  350 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη που διαθέτουμε
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  •  2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
  •  3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  •  2 κουτ. σούπας worcestershire sauce*
  •  1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
  •  150 ml ξίδι
  •  150 γρ. ζάχαρη καστανή
  •  1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
Για το σερβίρισμα
  •  8 πίτες για σουβλάκια
  •  6-8 καυτερές πιπεριές τουρσί, καλά στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  •  λίγα πατατάκια σε στικς ή σπιτικές τηγανητές πατάτες
Διαδικασία
  1. Για τα μπιφτέκια πικάντικα με σάλτσα μπάρμπεκιου ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τα μπέργκερ και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει.
  2. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπάρμπεκιου.
Σάλτσα
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1/2 ώρα, μέχρι να «δέσει». Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Μπιφτέκια
  1. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 8 μεγάλα, μακρουλά μπιφτέκια σαν κεμπάπ.
Ψήσιμο
  1. Λαδώνουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές
Η δοκιμή μας
  1. Ψήσαμε τα μπιφτέκια σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Χρειάστηκαν 5 λεπτά από κάθε πλευρά για να ψηθούν καλά, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
Σερβίρισμα
  1. Βγάζουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο. Λαδώνουμε ελαφρώς τις πίτες και τις ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό, στη σχάρα, ίσα να ζεσταθούν.
  2. Βγάζουμε τις πίτες από τη σχάρα, απλώνουμε σε καθεμία λίγη από τη σάλτσα, το μπιφτέκι και μοιράζουμε τις πιπεριές και τις πατάτες. Τυλίγουμε, αν θέλουμε, την πίτα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 118.

www.gastronomos.gr


Προβλήθηκε 221 φορές