Ο συνδυασμός γλυκιάς πάπρικας και πιπεριού καγιέν δίνει στη σάλτσα μπάρμπεκιου πολύ ιδιαίτερη γεύση.
- 900 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά (κατά προτίμηση λιπαρή)
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- 3 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
- 4 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 350 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη που διαθέτουμε
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σούπας worcestershire sauce*
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
- 150 ml ξίδι
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
- 8 πίτες για σουβλάκια
- 6-8 καυτερές πιπεριές τουρσί, καλά στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- λίγα πατατάκια σε στικς ή σπιτικές τηγανητές πατάτες
- Για τα μπιφτέκια πικάντικα με σάλτσα μπάρμπεκιου ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τα μπέργκερ και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει.
- Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπάρμπεκιου.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1/2 ώρα, μέχρι να «δέσει». Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 8 μεγάλα, μακρουλά μπιφτέκια σαν κεμπάπ.
- Λαδώνουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές
- Ψήσαμε τα μπιφτέκια σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Χρειάστηκαν 5 λεπτά από κάθε πλευρά για να ψηθούν καλά, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
- Βγάζουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο. Λαδώνουμε ελαφρώς τις πίτες και τις ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό, στη σχάρα, ίσα να ζεσταθούν.
- Βγάζουμε τις πίτες από τη σχάρα, απλώνουμε σε καθεμία λίγη από τη σάλτσα, το μπιφτέκι και μοιράζουμε τις πιπεριές και τις πατάτες. Τυλίγουμε, αν θέλουμε, την πίτα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 118.