Ωραία, καλοχυλωμένη και απίθανα αρωματική αυτή η φασολάδα. Με φρέσκα κρεμμυδάκια, μάραθο και μπόλικο δυόσμο.
- 300 γρ. φασόλια λευκά μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό και στραγγισμένα
- 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
- 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 1/3 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- χυμός + ξύσμα 1 λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ξερό, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε νιφάδες
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- Για να φτιάξουμε φασολάδα λεμονάτη με βότανα, αρχικά ρίχουμε σε μια κατσαρόλα τα φασόλια με το φασκόμηλο, το ξερό κρεμμύδι και 700 ml νερό.
- Στη συνέχεια, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον μάραθο, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και βράζουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
- Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον δυόσμο και το τσίλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Παίρνουμε 1 κουτάλα της σούπας φασόλια και ζωμό από την κατσαρόλα, τα ρίχνουμε στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Έπειτα, τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τη φασολάδα και ανακατεύουμε.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να χυλώσει όμορφα η φασολάδα.
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στη φασολάδα και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τη λεμονάτη φασολάδα με βότανα και συνοδεύουμε με ρέγκα, ταραμοσαλάτα και ζεστό χαρουπένιο ψωμί με ελιές θρούμπες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 232.




























































































