Ένα ανοιξιάτικο πιάτο είναι αυτό το κατσικάκι, που φτιάχνουν στο Ηράκλειο με άγρια χόρτα της εποχής, αλλά και με αγκινάρες αυγολέμονο.
- 4 κιλά κατσικάκι από μπούτι, με κόκαλο, κομμένο σε μικρές μερίδες, πλυμένες και στεγνωμένες
- 2 μάτσα μάραθος, χοντροκομμένος
- 1 κιλό γαλατσίδες (ή άλλα χόρτα της αρεσκείας μας), χοντροκομμένες
- 1 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος
- 2 μάτσα καυκαλήθρες ή μυρώνια, χοντροκομμένα
- 3 πράσα, ψιλοκομμένα
- 1 1⁄2 κιλό σπανάκι ή ανάμεικτο με ραδίκια και σταμναγκάθι, χοντροκομμένα
- χυμός από 2 λεμόνια
- 300 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για να φτιάξουμε κατσικάκι τσιγαριαστό με γιαχνερά, ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κατσικάτι για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο και 300 ml και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Βράζουμε με κλειστό καπάκι για 1 ώρα.
- Προσθέτουμε όλα τα χορταρικά και βράζουμε για ακόμα 25 λεπτά με κλειστό καπάκι.
- Αν βγάλουν πολύ νερό τα χόρτα, ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας για να εξατμιστεί και στο τέλος του μαγειρέματος να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε το κατσικάκι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.