Αχνιστή, καταπραϋντική και νόστιμη, αυτή η κοτόσουπα είναι ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι. Τη συνοδεύουμε με φέτες ψωμιού προζυμένιου, αλειμμένες με μαλακή φέτα.
- 1 μέτριο κοτόπουλο, σε 6-8 κομμάτια
- 2 πράσα, σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλη πατάτα, σε μικρά κυβάκια
- 20-25 μανιτάρια λευκά, σε φετάκια
- 2 φύλλα δάφνης
- 60 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- Για να φτιάξουμε κοτόσουπα με μανιτάρια, αρχικά βάζουμε το κοτόπουλο σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με 1.500 ml νερό.
- Στη συνέχεια, βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας για όσο χρειάζεται.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
- Με τρυπητή κουτάλα το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος.
- Μόλις κρυώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεψαχνίζουμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Έπειτα, σοτάρουμε τα πράσα, την πατάτα και τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το δεντρολίβανο, τον λεμονοχυμό, αλατοπίπερο και βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η σούπα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 237.






































