Πλούσια σαλάτα με τα φρούτα της εποχής, τα ζουμερά αχλάδια. Ιδανικό τους ταίρι το ροκφόρ με τις εντάσεις του ή κάποιο άλλο μπλε τυρί της αρεσκείας μας, όπως στίλτον, γκοργκοντζόλα κ.ά.
- 400 γρ. έτοιμη σαλάτα με πρασινάδες (λόλα, σαλάτα, σικορέ κ.ά.)
- 3 αχλάδια Κρυστάλλια, ώριμα
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 100 γρ. φουντούκια, χοντροσπασμένα και καβουρδισμένα
- 150 γρ. ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί της αρεσκείας μας, θρυμματισμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 80 ml ελαιόλαδο
- 50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1½ κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
- Για να φτιάξουμε σαλάτα με αχλάδια και ροκφόρ, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, όλα τα υλικά με το πιρούνι.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες.
- Τα περιχύνουμε αμέσως με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
- Βάζουμε τα σαλατικά σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος, αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με φειδώ, γιατί το ροκφόρ είναι αλμυρό).
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
- Σκορπίζουμε τα φουντούκια, το ροκφόρ, τα αχλάδια με το ζουμί τους, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε τη σαλάτα με αχλάδια και ροκφόρ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 238.







































