Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαλάτα με αχλάδια και ροκφόρ''

Άρτος και Θεάματα 30 Νοεμβρίου 2025

Πλούσια σαλάτα με τα φρούτα της εποχής, τα ζουμερά αχλάδια. Ιδανικό τους ταίρι το ροκφόρ με τις εντάσεις του ή κάποιο άλλο μπλε τυρί της αρεσκείας μας, όπως στίλτον, γκοργκοντζόλα κ.ά.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Kατή

20' προετοιμασία
Σύνολο: 20'

Υλικά - Μερίδες: 2-3
  •  400 γρ. έτοιμη σαλάτα με πρασινάδες (λόλα, σαλάτα, σικορέ κ.ά.)
  •  3 αχλάδια Κρυστάλλια, ώριμα
  •  30 ml χυμός λεμονιού
  •  100 γρ. φουντούκια, χοντροσπασμένα και καβουρδισμένα
  •  150 γρ. ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί της αρεσκείας μας, θρυμματισμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  •  1½ κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  1½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
Διαδικασία
Σάλτσα
  1. Για να φτιάξουμε σαλάτα με αχλάδια και ροκφόρ, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, όλα τα υλικά με το πιρούνι.
Σαλάτα
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες.
  2. Τα περιχύνουμε αμέσως με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
  3. Βάζουμε τα σαλατικά σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος, αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με φειδώ, γιατί το ροκφόρ είναι αλμυρό).
  4. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
  5. Σκορπίζουμε τα φουντούκια, το ροκφόρ, τα αχλάδια με το ζουμί τους, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε τη σαλάτα με αχλάδια και ροκφόρ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 238.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 64 φορές

Τα ζώδια την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025

Η Σελήνη στον Ταύρο συνεργάζεται αρμονικά με Δία και Κρόνο, ενισχύοντας την σταθερότητα και τις ευκαιρίες. Η μέρα είναι κατάλληλη για πρακτικά σχέδια, συνεργασίες, οικονομικά ζητήματα και γόνιμες συζητήσεις.