Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024: ''Κουραμπιέδες με λάδι και ούζο''

Άρτος και Θεάματα 10 Δεκεμβρίου 2024

Με ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας και μια μικρή ποσότητα ούζο φτιάχνουμε κουραμπιέδες τραγανούς και μυρωδάτους.

Ελένη Μάνου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

40' προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Κομμάτια: 65
  •  2 κούπες ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
  •  1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού ούζο (ή ροδόνερο ή ανθόνερο)
  •  1/2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  •  1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  •  8 κούπες αλεύρι μαλακό
  •  2 + 1/4 της κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα στους 180°C για 5-7 λεπτά, χοντροσπασμένα και σε θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη
  •  λίγο ανθόνερο ή ροδόνερο, για το ράντισμα
  •  άφθονη ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
  1. Για τους κουραμπιέδες με λάδι ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό σχολαστικά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
  2. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ούζο (ή το ανθόνερο ή το ροδόνερο) με τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τη σόδα (προσεκτικά γιατί αφρίζει), ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στο μείγμα του μίξερ. Χτυπάμε για λίγο ακόμη.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με τα αμύγδαλα.
  4. Χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα μαλακό και εύπλαστο.
  5. Πλάθουμε περίπου 65 κουραμπιέδες στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου ή στρογγυλούς και τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  6. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για 30-35 λεπτά.
  7. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν ελαφρά, μέσα στο ταψί.
  8. Τους ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο, όσο είναι ακόμη χλιαροί.
  9. Σε επίπεδη επιφάνεια στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και αραδιάζουμε εκεί τους ραντισμένους κουραμπιέδες.
  10. Τους πασπαλίζουμε με λίγη από την άχνη, κοσκινισμένη, και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  11. Τότε τους τυλίγουμε καλά σε άχνη και τους τακτοποιούμε σε πιατέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 700 φορές

Τα ζώδια την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Η Αφροδίτη από τον Καρκίνο σχηματίζει τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα στον Κριό, διαψεύδοντας όνειρα και προσδοκίες που χτίστηκαν με συναίσθημα αλλά χωρίς ρεαλισμό ειδικά για Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς, Αιγόκερους του 1ου δεκαημέρου

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025: ''Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά''

Απολαμβάνουμε μια απίθανη οσπριοσαλάτα με νόστιμες φακές, τρυφερά κολοκυθάκια και άφθονα μυρωδικά. Ένα λαχταριστό, καλοκαιρινό σαλατογεύμα για το σπίτι αλλά και το γραφείο.

Τα ζώδια την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025

Σελήνη Κενής πορείας στο Ζυγό σήμερα και ναι τίποτα δεν προχωρά γρήγορα ειδικά οι Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του 3ου δεκαημέρου είναι οι πρώτοι που νιώθουν τη δυσφορία της στασιμότητας