Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025: ''Τα σπάργανα του Χριστού - οι ηπειρώτικες σιροπιαστές κρέπες''

Άρτος και Θεάματα 13 Δεκεμβρίου 2025

Στην Ήπειρο την παραμονή των Χριστουγέννων, φτιάχνουν αυτές τις λεπτές κρέπες, που συμβολίζουν τα σπάργανα με τα οποία τύλιξε η Παναγία τον Χριστό.

Παναγιώτης Σιαφάκας

15' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 35'

Υλικά - Κομμάτια: 20
  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  νερό, όσο χρειαστεί
  •  μπόλικα τριμμένα καρύδια
  •  κανέλα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
  •  1 λίτρο νερό
  •  500 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
Σιρόπι
  1. Για τα σπάργανα του Χριστού – οι ηπειρώτικες σιροπιαστές κρέπες, βράζουμε μαζί το νερό με τη ζάχαρη για 7-8 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Το διατηρούμε ζεστό.
Σπάργανα
  1. Βάζουμε το αλεύρι και ελάχιστο αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά νερό, ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις ώστε να φέρνουμε σιγά σιγά το αλεύρι από την περιφέρεια προς το κέντρο.
  3. Ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε να φτιάξουμε έναν μέτρια ρευστό χυλό που να στάζει αργά από το κουτάλι.
  4. Βάζουμε να ζεσταθεί ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σκέτο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
  5. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση χυλό στο τηγάνι, τόση ώστε να σχηματιστεί μια λεπτή στρώση.
  6. Ψήνουμε μέχρι να στεγνώσει καλά η κάτω πλευρά και να ροδίσει απαλά. Γυρίζουμε την κρέπα και την ψήνουμε και από την άλλη πλευρά.
  7. Μεταφέρουμε την κρέπα σε ένα πιάτο και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια (και κανέλα, αν χρησιμοποιήσουμε). Συνεχίζουμε μέχρι να φτιάξουμε συνολικά 10 κρέπες.
  8. Με μεγάλο μαχαίρι τις κόβουμε στη μέση όλες μαζί, από πάνω μέχρι κάτω, ή στα τέσσερα. Περιχύνουμε με το μισό σιρόπι.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τον υπόλοιπο χυλό και ετοιμάζουμε περίπου άλλες 10 κρέπες, πασπαλισμένες και αυτές μία μία με τριμμένο καρύδι.
  10. Τις κόβουμε κι αυτές στη μέση, τις σιροπιάζουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 77 φορές