Αν θεωρείτε την μαρουλοσαλάτα βαρετή, δοκιμάστε αυτήν εδώ, με σπυρωτή φάβα από μπιζέλια, ξερό ανθότυρο και άφθονα μυρωδικά και θα αλλάξετε γνώμη.
- 150 γρ. πράσινη φάβα από μπιζέλια (σε καλά ξηροκαρπάδικα, παντοπωλεία και μπαχαράδικα)
- τα φύλλα από 1 μέτριο μαρούλι, χοντροκομμένα με το χέρι
- 5-6 λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια, ολόκληρα, χοντροκομμένα
- τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο μάραθο, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 80 γρ. ξηρός ανθότυρος, χοντροτριμμένος
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 20 γρ. μουστάρδα
- 100 ml ελαιόλαδο
- Για την μαρουλοσαλάτα με σπυρωτή φάβα από μπιζέλια και ξερό ανθότυρο, ξεκινάμε με το λαδολέμονο: σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το σύρμα τον χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Αφήνουμε στην άκρη.
- Ξεπλένουμε καλά την πράσινη φάβα μέσα σε σουρωτήρι, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, μέχρι αυτό να τρέχει εντελώς διαυγές.
- Βάζουμε τη φάβα σε ένα κατσαρολάκι με κρύο αλατισμένο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ καλά.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε τη φάβα για 10 λεπτά.
- Τη στραγγίζουμε και την ξεπλένουμε πάλι σε σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, μέχρι να κρυώσει. Τη στραγγίζουμε καλά.
- Σε μεγάλη σαλατιέρα ρίχνουμε την πράσινη φάβα, το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα τρία μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, περιχύνουμε με το λαδολέμονο και ανακατεύουμε απαλά, αλλά καλά.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 232.