Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025: ''Μαρουλοσαλάτα με σπυρωτή φάβα από μπιζέλια και ξερό ανθότυρο''

Άρτος και Θεάματα 18 Ιουνίου 2025

Αν θεωρείτε την μαρουλοσαλάτα βαρετή, δοκιμάστε αυτήν εδώ, με σπυρωτή φάβα από μπιζέλια, ξερό ανθότυρο και άφθονα μυρωδικά και θα αλλάξετε γνώμη.

Γιάννης Μούσιος
Φωτογραφία: Douglas Martin Eveleigh / 10 am

30' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  150 γρ. πράσινη φάβα από μπιζέλια (σε καλά ξηροκαρπάδικα, παντοπωλεία και μπαχαράδικα)
  •  τα φύλλα από 1 μέτριο μαρούλι, χοντροκομμένα με το χέρι
  •  5-6 λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια, ολόκληρα, χοντροκομμένα
  •  τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο μάραθο, ψιλοκομμένα
  •  τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένα
  •  τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  80 γρ. ξηρός ανθότυρος, χοντροτριμμένος
  •  λίγο ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Για το λαδολέμονο
  •  30 ml χυμός λεμονιού
  •  20 γρ. μουστάρδα
  •  100 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για την μαρουλοσαλάτα με σπυρωτή φάβα από μπιζέλια και ξερό ανθότυρο, ξεκινάμε με το λαδολέμονο: σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το σύρμα τον χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Αφήνουμε στην άκρη.
Σαλάτα
  1. Ξεπλένουμε καλά την πράσινη φάβα μέσα σε σουρωτήρι, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, μέχρι αυτό να τρέχει εντελώς διαυγές.
  2. Βάζουμε τη φάβα σε ένα κατσαρολάκι με κρύο αλατισμένο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ καλά.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε τη φάβα για 10 λεπτά.
  4. Τη στραγγίζουμε και την ξεπλένουμε πάλι σε σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, μέχρι να κρυώσει. Τη στραγγίζουμε καλά.
  5. Σε μεγάλη σαλατιέρα ρίχνουμε την πράσινη φάβα, το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα τρία μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, περιχύνουμε με το λαδολέμονο και ανακατεύουμε απαλά, αλλά καλά.
  6. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 232.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 111 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025: ''Μπριζόλα πανέ με μοτσαρέλα και ντομάτα (Porteno milanesa)''

Ο Giovanni Mercuri, στο εστιατόριό του, Ceibo Sapori, στη Ρώμη, μας έφτιαξε μια πολύ νόστιμη εκδοχή του ιταλικής καταγωγής πιάτου, που είναι πολύ αγαπημένο στην Αργεντινή, με λεπτοκομμένη μοσχαρίσια μπριζόλα.