Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 20 Αυγούστου 2025: ''Σάλτσα από σύκα βασιλικά''

Άρτος και Θεάματα 19 Αυγούστου 2025

Αυτή είναι σάλτσα! Με σύκα βασιλικά, λίγο ξίδι, ελαιόλαδο και τζίντζερ και έχουμε την ωραιότερη σάλτσα για ψαρονέφρι, χοιρινές μπριζόλες, πάπια και κοτόπουλο ψητό.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food styling: Τίνα Webb

10' προετοιμασία

25' μαγείρεμα

Σύνολο: 35'

Υλικά - Μερίδες: 600 ml

 300 γρ. σύκα μαύρα ώριμα (βασιλικά, Μαρκόπουλου), ξεφλουδισμένα

 20 ml ελαιόλαδο

 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 20 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο

 50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

 300 ml ζωμός κότας

 αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα από σύκα βασιλικά, πρώτα πολτοποιούμε τα σύκα στον πολυκόφτη σε υψηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσουν πολύ καλά και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το τζίντζερ για 1-2 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε το ξίδι και βράζουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι το ξίδι σχεδόν να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε τον πολτό σύκου, τον ζωμό κότας, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Την περνάμε από ψιλό σουρωτήρι. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται, λίγο αλατοπίπερο και μερικές σταγόνες ξίδι.

Η σάλτσα από σύκα βασιλικά διατηρείται σε καλά κλεισμένο βάζο, στο ψυγείο, για 3-4 μέρες.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 706 φορές

Τα ζώδια την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026

Ο Άρης από τον Υδροχόο σε τετράγωνο με τον Ουρανό από το ζώδιο του Ταύρου προκαλεί εντάσεις, συγκρούσεις και επαναστατικές διαθέσεις σε Ταύρους, Λέοντες, Σκορπιούς, Υδροχόους του 3ου δεκαημέρου! Ο Άρης από τον Υδροχόο σε τετράγωνο με τον Ουρανό από το ζώδιο του Ταύρου προκαλεί εντάσεις, συγκρούσεις και επαναστατικές διαθέσεις σε Ταύρους, Λέοντες, Σκορπιούς, Υδροχόους του 3ου δεκαημέρου!

Η συνταγή της ημέρας,Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026: ''Λουκάνικα με μπίρα και καραμελωμένα κρεμμύδια''

Ένα κουτάκι μαύρη μπίρα για να φτιάξουμε τη λιχούδικη σάλτσα και άλλο ένα για να συνοδεύσουμε αυτά τα λουκάνικα με καραμελωμένα κρεμμύδια. Ιδανικά σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.