Αυτή είναι σάλτσα! Με σύκα βασιλικά, λίγο ξίδι, ελαιόλαδο και τζίντζερ και έχουμε την ωραιότερη σάλτσα για ψαρονέφρι, χοιρινές μπριζόλες, πάπια και κοτόπουλο ψητό.
Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Τίνα Webb
10' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά - Μερίδες: 600 ml
300 γρ. σύκα μαύρα ώριμα (βασιλικά, Μαρκόπουλου), ξεφλουδισμένα
20 ml ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
20 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
300 ml ζωμός κότας
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα από σύκα βασιλικά, πρώτα πολτοποιούμε τα σύκα στον πολυκόφτη σε υψηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσουν πολύ καλά και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το τζίντζερ για 1-2 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε το ξίδι και βράζουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι το ξίδι σχεδόν να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε τον πολτό σύκου, τον ζωμό κότας, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Την περνάμε από ψιλό σουρωτήρι. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται, λίγο αλατοπίπερο και μερικές σταγόνες ξίδι.
Η σάλτσα από σύκα βασιλικά διατηρείται σε καλά κλεισμένο βάζο, στο ψυγείο, για 3-4 μέρες.