Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024: ''Πίτα με πατάτες, μανιτάρια και πιπεριές Φλωρίνης''

Άρτος και Θεάματα 18 Νοεμβρίου 2024

Ένα πιάτο που αποπνέει ζεστασιά και φροντίδα, ιδανικό για να συνοδεύσει ένα οικογενειακό γεύμα ή να σταθεί μόνο του ως ένα χορταστικό σνακ.

Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, με τη φλούδα
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  •  1/2 κιλό μανιτάρια άσπρα στρογγυλά, σε φέτες
  •  3 πιπεριές Φλωρίνης, σε ροδέλες
  •  3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  •  3 - 4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
  •  τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  αλάτι και πιπέρι
  •  1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ψίχα ψωμιού, κατά προτίμηση μπαγιάτικου, τριμμένη
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την πίτα με πατάτες πλένουμε σχολαστικά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν με το φλούδι.
  2. Στο μεταξύ, βάζουμε σε βαθύ τηγάνι 4 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να μην έχουν καθόλου υγρά.
  3. Τότε τα αποσύρουμε, προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό και όσο αλατοπίπερο χρειάζεται.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  5. Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες τόσο που να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι, τις βγάζουμε από το νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πρες πουρέ.
  6. Αλατοπιπερώνουμε τον πουρέ, τον αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο και τον ανακατεύουμε με 4 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι.
  7. Αν είναι πολύ πηχτός, τον αραιώνουμε με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν οι πατάτες.
  8. Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 28 ή 30, απλώνουμε τον μισό πουρέ, πάνω στρώνουμε το μείγμα των μανιταριών και από πάνω τον υπόλοιπο πουρέ.
  9. Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη του κουταλιού, σκορπίζουμε τα ψίχουλα του ψωμιού και ραντίζουμε με το λάδι που έχει απομείνει.
  10. Ψήνουμε την πίτα γύρω στη 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσουν τα ψίχουλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Οι σεφ του Γαστρονόμου προτείνουν».

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1427 φορές

Τα ζώδια την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2025

Χρόνια Πολλά! Ο Άρης σε τρίγωνο με Δία μας παρακινεί για δράση,τόλμη, ρίσκο, η αυτοπεποίθηση και η ενέργεια είναι τονισμένες. Η μέρα δίνει ώθηση σε νέους στόχους, επιτυχία σε σχέδια και θετική διάθεση για επέκταση.

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025: ''Μοσχαρίσια μπριζολάκια με κολοκύθα, μέλι και λεμόνι''

Η γλυκιά κόκκινη ή κίτρινη κολοκύθα είναι τώρα στην εποχή της και απολαμβάνουμε την ελαφρώς γλυκιά και γήινη γεύση της σε συμμαγειρέματα με ρωμαλέα κρέατα, όπως αυτά τα μοσχαρίσια μπριζολάκια.

Τα ζώδια το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025

Ο Ερμής σε τρίγωνο με Κρόνο είναι μία όψη που χαρίζει σήμερα σταθερότητα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε αποφάσεις. Η μέρα ευνοεί ώριμες συζητήσεις και σχέδια με διάρκεια και ουσιαστική προοπτική.