Μελιτζάνα και χταπόδι ψήνονται μαζί στον φούρνο και γίνονται ένα φαγητό να γλείφεις τα δάχτυλά σου!
«Είναι η καλοκαιρινή βασίλισσα στην κουζίνα μου, μπορεί να σταθεί στα πιο επίσημα τραπέζια και να χορτάσει και όλους εμάς τους ταπεινούς που τη λατρεύουμε», έλεγε ο μοναχός Επιφάνιος για τη μελιτζάνα, το αγαπημένο του υλικό από τα καλοκαιρινά μποστάνια.
- 1 χταπόδι 1.000-1.200 γρ., καθαρισμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
- 3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- δυόσμος + βασιλικός (τρυφερά φύλλα)
- 1½ κιλό ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες στον πολυκόφτη
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 300 ml ελαιόλαδο
- ελάχιστο κύμινο
- αλάτι, πιπέρι
- Για να φτιάξουμε μελιτζάνα με χταπόδι στον φούρνο πρώτα, βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει με τα 2 φύλλα δάφνης.
- Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά.
- Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε κομμάτια, με μέγιστο μήκος 2 εκ.
- Τηγανίζουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες στο μισό λάδι και τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν από τα λάδια.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο υπόλοιπο λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα σκόρδα.
- Μόλις ροδίσουν, βάζουμε τις ντομάτες μας, τα μπαχαρικά, αλάτι με φειδώ και το μέλι αραιωμένο σε λίγο νερό.
- Τα βράζουμε για 20 λεπτά.
- Στο ταψί μας στρώνουμε τα κομμάτια του χταποδιού και από πάνω απλώνουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας μέχρι να σκεπαστεί όλο το ταψί.
- Απλώνουμε από πάνω φυλλαράκια δυόσμου και βασιλικού και το βάζουμε σε καλά ζεσταμένο φούρνο στους 160°C για 20-30 λεπτά.
- Όταν ανοίξουμε τον φούρνο, θα μοσχοβολά όλη η κουζίνα.