Η συνταγή της ημέρας: ''Τηγανητό ρύζι με γαρίδες''

Άρτος και Θεάματα 04 Μαϊου 2023

Κινέζικο ρύζι με γαρίδες για τους λάτρεις των εξωτικών γεύσεων.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


40' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο (κίτρινο, parboiled ή κάποιο κινεζικό που θα βρούμε στα εξειδικευμένα καταστήματα).
  •  40 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  40 ml σόγια σος
  •  1 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  2 αυγά
  •  20 γρ. τζίντζερ, ψιλοτριμμένο
  •  24 μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη
  •  200 γρ. καρότα, σε κυβάκια
  •  150 γρ. φύτρες φασολιού (προαιρετικά)
  •  3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
  •  φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (ή μαϊντανού) και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, κατά βούληση
    Διαδικασία
    1. Bράζουμε το ρύζι μέχρι να γίνει al dente (καλό είναι να το σοτάρουμε σε λίγο λάδι πριν το βράσουμε).
    2. Μόλις γίνει το ρύζι, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το μεταφέρουμε στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει πολύ καλά.
    3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρασί, τη σόγια σος, το σησαμέλαιο και 2 κουτ.σούπας νερό (ή ζωμό, αν διαθέτουμε).
    4. Βάζουμε ένα μεγάλο γουόκ σε δυνατή φωτιά.Αν δεν έχουμε γουόκ, χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια κατσαρόλα χαμηλή και φαρδιά, προτιμότερο αντικολλητικά.Πρέπει να κάψει καλά το σκεύος, σχεδόν να βγάλει καπνό.
    5. Τότε ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το καρότο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.
    6. Προσθέτουμε το τζίντζερ και σοτάρουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα.
    7. Ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύουμε και, πριν καλά-καλά ψηθούν, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις φύτρες και αμέσως μετά τις γαρίδες, και ανακατεύουμε 1 - 2 φορές.
    8. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε 1 - 2 φορές, προσθέτουμε το υγρό μείγμα που έχουμε στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από το ρύζι.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο λάδι επιπλέον.
    9. Προσθέτουμε πιπέρι, όσο κόλιανδρο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι θέλουμε και σερβίρουμε.

    www.gastronomos.gr

    Προβλήθηκε 622 φορές

    Τα ζώδια το Σάββατο 2 Αυγούστου 2025

    Η Σελήνη σήμερα στο Σκορπιό σχηματίζει τρίγωνο με τον Βόρειο Δεσμό στους Ιχθύες. Είναι η ιδανική στιγμή να στραφούμε στο συναισθηματικό μας κόσμο και να αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας ανάγκες και να εμπιστευτούμε τη διαίσθησή μας

    Τα ζώδια την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

    Η Αφροδίτη από τον Καρκίνο σχηματίζει τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα στον Κριό, διαψεύδοντας όνειρα και προσδοκίες που χτίστηκαν με συναίσθημα αλλά χωρίς ρεαλισμό ειδικά για Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς, Αιγόκερους του 1ου δεκαημέρου

    Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025: ''Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά''

    Απολαμβάνουμε μια απίθανη οσπριοσαλάτα με νόστιμες φακές, τρυφερά κολοκυθάκια και άφθονα μυρωδικά. Ένα λαχταριστό, καλοκαιρινό σαλατογεύμα για το σπίτι αλλά και το γραφείο.