Στην Τήνο η πάστα φλώρα λέγεται «τούρτα» και γεμίζει με μαρμελάδα κυδώνι, που της δίνει ξεχωριστή ταυτότητα και πρωτοτυπία.

Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


Στην Τήνο οι Αποκριές συνοδεύονται με πλήθος από γλυκά, με τεχνικές που αποτελούν αμάλγαμα της τοπικής και της ενετικής παράδοσης. Ένα από αυτά είναι η «τούρτα», που δεν είναι άλλο από τη γνωστή πάστα φλώρα. Δοκιμάστε τη με γέμιση από μαρμελάδα κυδώνι, όπως προτείνει η Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου, η οποία μελετά και καταγράφει εδώ και πολλά χρόνια την κυκλαδίτικη κουζίνα. Σερβίρεται σε όλη τη διάρκεια του Τριωδίου, συνηθέστερα όμως την εβδομάδα της Τυροφάγου.

30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: για ταρτιέρα διαμέτρου 26-28 εκ.
  •  250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  3 αυγά
  •  500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  300 γρ. μαρμελάδα, κατά προτίμηση κυδώνι ή άλλη της αρεσκείας μας
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε την «τούρτα», την αποκριάτικη πάστα φλώρα της Τήνου, ξεκινάμε χτυπώντας σε ένα μπολ με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και αφράτη ζύμη, χωρίς να το παρακάνουμε με το χτύπημα, για να παραμείνει ωραία, θρυπτή η ζύμη στο ψήσιμο.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα.
  5. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μέρη, το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.
  6. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη από τη φόρμα και το στρώνουμε στο σκεύος, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα.
  7. Κόβουμε σύρριζα τις άκρες που εξέχουν. Απλώνουμε τη μαρμελάδα πάνω στη ζύμη – πρέπει να φτάνει περίπου μέχρι τη μέση του σκεύους.
  8. Με το άλλο κομμάτι ζύμης πλάθουμε κορδόνια με πάχος όσο το μισό μικρό μας δάχτυλο και τα τακτοποιούμε χιαστί πάνω στη γέμιση, με τις άκρες τους να ακουμπάνε στο χείλος της φόρμας.
  9. Τις πιέζουμε λίγο για να κολλήσουν.
  10. Ψήνουμε την τούρτα/πάστα φλώρα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη. Τη σερβίρουμε όταν κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 362 φορές