Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025: ''Σπανακόρυζο με αυγό μάτι''

Άρτος και Θεάματα 13 Ιανουαρίου 2025

Βάζουμε το σπανακόρυζο σε ένα πιάτο, από πάνω ακουμπάμε το αυγό μάτι, συνοδεύουμε με ένα κομμάτι τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί και δεν θέλουμε τίποτε άλλο.

Νικολέτα Καλούδη
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

5' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά - Μερίδες: 2
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 σακουλάκι (250 γρ.) φρέσκο, έτοιμο, καθαρισμένο σπανάκι, πλυμένο, στεγνωμένο και χοντροκομμένο με το χέρι ή ολόκληρο
  •  1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  •  1 1⁄2 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
  •  χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
  •  1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγό μάτι
  •  1 αυγό
  •  3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σπανακόρυζο
  1. Για το σπανακόρυζο με αυγό μάτι, σε μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10-12 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει.
  2. Ρίχνουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ανεβάζουμε ελάχιστα τη φωτιά.
  3. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το σπανάκι να μαραθεί, να «πέσει» και να βγάλει τα υγρά του.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ και 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε λίγο ακόμη τη φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μία βράση.
  5. Ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  6. Μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  7. Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό, τον άνηθο και τον μάραθο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να γίνει χλιαρό.
Αυγό
  1. Λίγο πριν από το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει.
  2. Σπάμε μέσα στο τηγάνι το αυγό, αλατοπιπερώνουμε και το τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να δέσει το ασπράδι.
  3. Κάθε τόσο ανασηκώνουμε λίγο το τηγάνι και περιχύνουμε το αυγό με το καυτό λάδι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 608 φορές

Τα ζώδια την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Η Αφροδίτη από τον Καρκίνο σχηματίζει τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα στον Κριό, διαψεύδοντας όνειρα και προσδοκίες που χτίστηκαν με συναίσθημα αλλά χωρίς ρεαλισμό ειδικά για Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς, Αιγόκερους του 1ου δεκαημέρου

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025: ''Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά''

Απολαμβάνουμε μια απίθανη οσπριοσαλάτα με νόστιμες φακές, τρυφερά κολοκυθάκια και άφθονα μυρωδικά. Ένα λαχταριστό, καλοκαιρινό σαλατογεύμα για το σπίτι αλλά και το γραφείο.

Τα ζώδια την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025

Σελήνη Κενής πορείας στο Ζυγό σήμερα και ναι τίποτα δεν προχωρά γρήγορα ειδικά οι Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του 3ου δεκαημέρου είναι οι πρώτοι που νιώθουν τη δυσφορία της στασιμότητας