Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 18 Μαρτίου 2025: ''Κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι''

Άρτος και Θεάματα 17 Μαρτίου 2025

Κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι, ένα γρήγορο και ελαφρύ σνακ για να μας «κρατήσει» μέσα στην μέρα.

Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

15' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 35'

Υλικά - Τεμάχια: περίπου 40
  •  800 γρ. αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, για ψωμί
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  2 ντομάτες μέτριες, τριμμένες
  •  50 γρ. σουσάμι ή ηλιόσπορος ή άλλα σπόρια της αρεσκείας μας
  •  200 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τα κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι, ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά στον κάδο του μίξερ. Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  3. Πλάθουμε με τη ζύμη λεπτά κορδόνια, τα οποία αραδιάζουμε στη λαμαρίνα Αφήνουμε μια σχετική απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
  4. Ψήνουμε τα κριτσίνια για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
  5. Διατηρούνται σε καλά κλεισμένο δοχείο για περίπου 1 εβδομάδα.
  6. Συνοδεύουμε τα κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι με ντοματίνια, ελιές, καρότο και αγγούρι σε μπαστουνάκια, σκληρό ή κρεμώδες τυρί της αρεσκείας μας.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1011 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 18 Απριλίου 2025: ''Σπανακόρυζο μεν, χωρίς λάδι δε''

Το θέλει το λαδάκι του το σπανακόρυζο, αλλά γίνεται ωραιότατο και χωρίς αυτό. Σ’ αυτή την αλάδωτη συνταγή, το σπανάκι το αχνίζουμε αντί να το σοτάρουμε, και το νοστιμίζουμε με μπόλικα μυρωδικά, σπαράγγια, ντομάτα και πολτό σουσαμιού.