Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 29 Ιουλίου 2025: ''Ο καγιανάς, τα καγιανά και η στραπατσάδα''

Άρτος και Θεάματα 27 Ιουλίου 2025

Ηλιάνα Σκιαδά

Όπως και να το πεις, είναι το δικό μας πιάτο για brunch, εύκολο, γρήγορο και χορταστικό.

Τα αυγά και οι ντομάτες, είναι πολύ αγαπητά υλικά στα Επτάνησα, όπου φτιάχνουμε καγιανά για πρωινό, για κολατσιό αλλά και για γρήγορο μεσημεριανό.

Η προετοιμασία του καγιανά, ξεκινά, με τη σάλτσα, από φρέσκια ντομάτα ή αν δεν είναι στην εποχή της, από ντοματάκια σε κονσέρβα.

Οι ψιλοκομμένες και όχι πολτοποιημένες, ντομάτες, ψήνονται σε τηγάνι με ελαιόλαδο και πιπέρι μέχρι να γίνουν μια δεμένη σάλτσα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ελαφρώς, χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξουν. Τελειώνουμε με τυρί φέτα, σε κομματάκια, προαιρετικά.

Υλικά

Για τον καγιανά

  • 4 ώριμες και σφικτές ντομάτες – ψιλοκομμένες όχι τριμμένες
  • 6 αυγά
  • 1/4 φλ. κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τρίμματα φέτας
  • Αλάτι – Πιπέρι – 1 πρέζα ζάχαρη
  • Φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, με μέτρια φωτιά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πιούν όλα τα υγρά τους.

Ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να στεγνώσουν, ρίχνουμε το ελαιόλαδοαλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μια πρεζούλα ζάχαρη

Ρίχνουμε τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε κυβάκια, φέτας, αν θέλουμε και σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο, προζυμένιο ψωμί.

www.newsit.gr

Προβλήθηκε 217 φορές

Τα ζώδια την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

Η Σελήνη στην Παρθένο μάς ξυπνά με διάθεση για τάξη, φροντίδα και πρακτικές λύσεις. Και καθώς «πιάνει χέρι» με τον Δία από τον Καρκίνο, η μέρα μας γεμίζει με έναν ανεπαίσθητο αλλά βαθιά ευεργετικό συντονισμό