Αφράτες και γεμιστές με φρέσκια μυζήθρα, οι παραδοσιακές ανεβατές πίτες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της Κρήτης.
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7-8 γρ. (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + μπόλικο ακόμα για το τηγάνισμα
- περίπου 400 ml χλιαρό νερό
- 500 γρ. φρέσκια, ανάλατη μυζήθρα
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
- αλάτι (προαιρετικά, ανάλογα με τη γεύση της μυζήθρας)
- Για να φτιάξουμε παραδοσιακές ανεβατές πίτες με φρέσκια μυζήθρα, αρχικά αναμειγνύουμε, σε μεγάλο μπολ, το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό σταδιακά (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο).
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
- Παράλληλα, ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 30 μικρά μπαλάκια (σε μέγεθος μανταρινιού).
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με το χέρι μας κάθε μπαλάκι ζύμης σε λεπτό δίσκο με διάμετρο 10-12 εκ.
- Μοιράζουμε τη γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και κλείνουμε τον δίσκο σαν πουγκί, εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
- Πιέζουμε με την παλάμη μας κάθε πιτάκι και το ανοίγουμε πάλι σε δίσκο ή το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
- Καλύπτουμε τα πιτάκια με πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.
- Ρίχνουμε τόσο λάδι σε ένα τηγάνι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα πιτάκια (σε δόσεις), για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 234.