Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
Για το χοιρινό
  •  1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε μεγάλους κύβους 5-6 εκ. (χωρίς κόκαλο)
  •  40 κόκκοι κόλιανδρου, χοντροσπασμένοι
  •  250 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις πατάτες αντιναχτές
  •  1 κιλό μικροσκοπικές πατατούλες με τη φλούδα, καλά πλυμένες
  •  250 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  •  30 κόκκοι κόλιανδρου, χοντροσπασμένοι
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  •  αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το χοιρινό σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε πρώτα τους σπόρους κόλιανδρου για να σκορπίσουν το άρωμά τους και στη συνέχεια το κρασί, το κύμινο και αλάτι.
  3. Γυρίζουμε μερικές φορές το κρέας μέσα στο τηγάνι για να βραχεί καλά από τη «σάλτσα» και μετριάζουμε τη φωτιά.
  4. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, ώσπου να μαλακώσει το κρέας, να εξατμιστεί το κρασί και να μείνει λίγη, καλά δεμένη σάλτσα.
Πατάτες
  1. Παράλληλα, σπάμε τις πατάτες μία μία με μια πέτρα ή έναν μπάτη, ώστε να κάνουν μία δύο σχισμές, και τις αλατίζουμε καλά.
  2. Ρίχνουμε τόσο λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  3. Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10-15 λεπτά.
  4. Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
  5. Ζεσταίνουμε καλά μια φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  6. Βγάζουμε τις πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε στη ζεστή κατσαρόλα.
  7. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και «ψήνουμε» για περίπου 1 λεπτό.
  8. Ρίχνουμε το κρασί, σκεπάζουμε με καπάκι και «αντινάσσουμε» τις πατάτες (κουνάμε έντονα την κατσαρόλα για να ανακατευτούν) για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα.
  9. Σερβίρουμε το χοιρινό με τις αντιναχτές πατάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 531 φορές