Μουσείο Εθνικής Αντίστασης - Ηλιούπολη

Η κατάταξη της Αττικής στο Επίπεδο 3. Αυξημένης Επιτήρησης λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων του covid-19, δεν μας επιτρέπει να σας υποδεχτούμε στο Μουσείο και σας ξεναγήσουμε στις συλλογές του, όπως θα επιθυμούσαμε.

Έτσι θα προσπαθήσουμε, να σας παρουσιάζουμε κάποια από τα τεκμήρια που φιλοξενούνται στις προθήκες του, με την βοήθεια του διαδικτύου, με την ευκαιρία της 80ης επετείου από την έναρξη του ΕλληνοΪταλικού Πολέμου και των γεγονότων που ακολούθησαν.Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας με αντεστραμμένους τους ρόλους.


Μερικές από τις εφημερίδες που διαθέτει στην συλλογή το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης καταγράφουν μέρα με την ημέρα την πορεία του πολέμου μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του Άξονα, φασιστικής Ιταλίας και ναζιστικής Γερμανίας.

Οι συλλογές του Μουσείου, περιλαμβάνουν επίσης πολύτιμα ντοκουμέντα της περιόδου 1940-1944, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά, όπως σειρά χειρόγραφων εφημερίδων της Μέσης Ανατολής, χειρόγραφος χάρτης της επιχείρησης του Γοργοπόταμου, πλήρη σειρά αθηναϊκών εφημερίδων της περιόδου από 28 Οκτωβρίου 1940 έως 27 Απριλίου 1941, αρχειακά έγγραφα του 12ου Σ.Π του ΕΛΑΣ, εφημερίδες του παράνομου τύπου της Κατοχής, εφημερίδες της ΠΕΑΝ, του ΕΔΕΣ κ.α.


Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα τεκμήρια αποτελεί η πρώτη προκήρυξη του ΕΑΜ, με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 1941 και στην οποία καλείται ο ελληνικός λαός να γιορτάσει με αγωνιστικές εκδηλώσεις, την πρώτη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.


Ώρες επισκέψεων στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης :

-Καθημερινά 9 π.μ - 2.30 μ.μ

-Απογεύματα και Σάββατο-Κυριακή, αφού προηγηθεί συνεννόηση στο 210-9901400 (9 π.μ - 2.30 μ.μ).

-Ξενάγηση μετά από επικοινωνία με τον ιστορικό του Μουσείου στο 210-9901400.Προβλήθηκε 235 φορές

Νέα γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η Φαίδρα Βόκαλη

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) ενημερώνει πως μετά από ομόφωνη πρόταση του διοικητικού συμβουλίου, την οποία απεδέχθη, νέα γενική διευθύντρια της ΕΑΚ αναλαμβάνει η παραγωγός και σκηνοθέτις, Φαίδρα Βόκαλη.

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιεί το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Κρατώντας ένα μεγάλο πανό στα χέρια τους, μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Δευτέρας, έξω από το κτήριο του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα γεγονότα που αφορούν σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο χώρο του θεάτρου.