Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκφράζουν τη θλίψη της για τον θάνατο του διακεκριμένου γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου, που έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στο Χαλάνδρι με το  γλυπτό του που κοσμούσε, πριν κλαπεί, το Δέντρο του Αντώνη Σαμαράκη, στην οδό Μεταμορφώσεως.

Ο Διονύσης Γερολυμάτος, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1938 στην Πάτρα, όπου πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Ήδη από την ηλικία των 15 ετών έλαβε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου και εισαγωγής στην ιστορία της Τέχνης και της Φιλοσοφίας.

Το 1959 εισήχθη πρώτος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, λαμβάνοντας σε όλα τα έτη σπουδών υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Ακολούθησε μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία με σημαντικές δημιουργίες, εκθέσεις και διεθνείς διακρίσεις.

Γλυπτά του κοσμούν διάφορα μέρη της Ελλάδας (Καρδίτσα, Καλαμάτα, Αγία Παρασκευή, Κιάτο, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κηφισιά, κ.α.) και του κόσμου.

Πιο χαρακτηριστική θεωρείται η μνημειακή σύνθεσή του σε ηφαιστειακή πέτρα, με τον τίτλο «Η Πέτρα της Γνώσης», στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Tula-Tepeji στο Μεξικό.

Παράλληλα με την εικαστική του παραγωγή, ο Διονύσης Γερολυμάτος συμμετείχε ενεργά στους αγώνες για τα δικαιώματα των εικαστικών καλλιτεχνών, ενώ το 1968 απέρριψε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς, πρόταση της Χούντας να αναλάβει τη θέση του υπευθύνου γλύπτη στο Εθνικό Νομισματοκοπείο.

Πέρα από τη γλυπτική άφησε το στίγμα του και σε άλλες τέχνες.

Ξεχώρισαν οι σκηνογραφικές δουλειές με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, οι εικονογραφήσεις βιβλίων, αλλά και το σημαντικό συγγραφικό - ποιητικό του έργο.

Ο Δήμος Χαλανδρίου εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και αποχαιρετά τον σπουδαίο καλλιτέχνη, με την υπόσχεση να τιμήσει το έργο του.

www.zougla.gr 

Προβλήθηκε 113 φορές

''Οι πειρασμοί του Αγίου Αντωνίου'' του Σαλβαδόρ Νταλί

Ο Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου είναι συχνά επαναλαμβανόμενο θέμα στην τέχνη και στη λογοτεχνία, που αναφέρεται στον υπερφυσικό πειρασμό που σύμφωνα με αναφορές αντιμετώπισε ο Αντώνιος ο Μέγας κατά την διάρκεια της προσωρινής διαμονής του στην έρημο της Αιγύπτου.

''Να δούμε ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί''. Η μακάβρια ιστορία κανιβαλισμού πίσω από το παιδικό τραγούδι, ''ήταν ένα μικρό καράβι'''...

Το αυθεντικό τραγούδι είναι γαλλικό και έχει τίτλο «il etait un petit navire». Η αληθινή ιστορία στην οποία βασίζεται δεν είναι παιδική, αλλά δυσάρεστη και μακάβρια....

Η Ιστορία πίσω από τον Πίνακα: ''Ο Πότης Αψεντιού'' του Viktor Oliva

Η Ιστορία πίσω από τον εμβληματικό πίνακα του Victor Oliva, ''Ο Πότης Αψεντιού'', μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στην Belle Époque Πράγα, την εποχή όπου μεσουρανούσε η Πράσινη Νεράιδα ή αλλιώς το γνωστό μας αψέντι.