Ο Πολιτιστικός-Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Ηλιούπολης (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.) - Γρηγόρης Γρηγορίου, στη συνεχή προσπάθειά του να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στους πολίτες, εμπλουτίζει τα Εργαστήρια Τέχνης, που στεγάζονται επί της συμβολής των οδών Νικομάχου και Νυμφών, και με νέα αντικείμενα:

Νωπογραφία-ξηρογραφία (Κάθε Τρίτη, 6.30 – 8 μ.μ.)

Fresco (εφ’ υγροίς), Fresco a secco, Secco(επί ξηρού). Σε αυτό το εργαστήριο θα ασχοληθούμε με αυτές τις τρεις τεχνικές της τοιχογραφίας, ξεκινώντας από την τεχνική της νωπογραφίας (Fresco), κοιτίδα της οποίας θεωρείται η Μινωική Κρήτη. Θα περάσουμε έπειτα στην τεχνική της νωπογραφίας με λεπτομέρειες επί ξηρού (Fresco a secco) και θα καταλήξουμε στην τεχνική της ξηρογραφίας (secco). Θα δημιουργήσουμε, λοιπόν, τρία έργα, έχοντας ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι μας στη τοιχογραφία, αποκτώντας μία πολύ ιδιαίτερη ζωγραφική εμπειρία.

Απαιτούμενα Υλικά: Κονιάματα, σκόνες αγιογραφίας, συνδετικά υλικά.

Εγκαυστική (Κάθε Πέμπτη, 5 – 6.30 μ.μ.)

Η τεχνική της ζωγραφικής κατά την οποία η χρωστική επιτίθεται σε ξηρή επιφάνεια με τη βοήθεια καυτηρίου (κέστρον) αναμεμιγμένη με λιωμένο κερί ως συνδετικό υλικό. Ταξιδεύοντας μέσα στους αιώνες, η τεχνική αυτή που χρησιμοποιήθηκε από τους ζωγράφους της κοιλάδας του Φαγιούμ στην Αίγυπτο, ζει και στις μέρες μας μέσα στα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.

Απαιτούμενα Υλικά: Σκόνες αγιογραφίας, κερί

Η Μάσκα και πώς κατασκευάζεται (Κάθε Πέμπτη, 7 - 8.30 μ.μ.)

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του προσωπείου (μάσκας), θα δούμε τις διάφορες χρήσεις του: νεκρικό, αποτροπαϊκό, θρησκευτικό – τελετουργικό, καρναβαλιού, εθνολογικό, για να επικεντρωθούμε καταλήγοντας στο θεατρικό προσωπείο. Αφού κατανοήσουμε τη σημασία και τη χρήση του γενικότερα και πιο συγκεκριμένα στη θεατρική πράξη, θα δημιουργήσουμε εκμαγείο από το πρόσωπό μας για πρόπλασμα και θα κατασκευάσουμε μάσκα χρησιμοποιώντας τις εξής τεχνικές:

α) κατασκευή χωρίς καλούπι,
β) κατασκευή με καλούπι.
Έπειτα θα τελειοποιήσουμε με χρώμα τις κατασκευές μας, όπου χρειάζεται.

Απαιτούμενα υλικά: γύψος, γυψόγαζα, πηλός, ατλακόλ, χαρτί, πανί, λάστιχο, πολυεστερική ρητίνη, γλυφίδες γλυπτικής.
Τα υλικά επιλέγονται από τον μαθητή, κατόπιν συνεννοήσεως με τον δάσκαλο και αναλόγως του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.

Διδάσκει ο εικαστικός Μανώλης Τσαμπουράκης.

Εγγραφή:
Για τη συμμετοχή στον α’ κύκλο μαθημάτων του κάθε Εργαστηρίου, διάρκειας 5 μηνών, 
απαιτείται συνδρομή 50 € για τους δημότες - κατοίκους Ηλιούπολης και 75€ για τους ετεροδημότες.

Ο α’ κύκλος μαθημάτων θα ξεκινήσει την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου (Νωπογραφία-Ξηρογραφία) και την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου (Εγκαυστική, Μάσκα), αντίστοιχα.

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 9940699 (αρμόδια υπάλληλος κα Βίρνα Ζιώγα)

Απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής:
Επίδειξη Αστυνομικής ταυτότητας.
Οι κάτοικοι Ηλιούπολης οφείλουν να καταθέτουν αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ ή άλλου εγγράφου που να αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας τους.
Οι δημότες Ηλιούπολης οφείλουν να καταθέτουν σχετικό πιστοποιητικό από το Δήμο Ηλιούπολης.
Οι πολύτεκνοι οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση πολυτεκνίας ή κάρτα πολυτεκνίας θεωρημένη από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων.
Τα ΑμεΑ οφείλουν να προσκομίζουν αντίγραφο της απόφασης της Υγειονομικής Επιτροπής. 

Προβλήθηκε 568 φορές

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Η Σελήνη εξακολουθεί την πορεία της στον Καρκίνο και σχηματίζει αρκετά θετικές όψεις με τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Ήλιο δημιουργώντας μεγαλύτερη ισορροπία μέσα μας και μια ευκολία στις επαφές μας με τους άλλους.

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Χρόνια πολλά! Καλή μας Σαρακοστή! Η Σελήνη κινείται στον Καρκίνο στη διάρκεια της μέρας, σε ένα ζώδιο πιο εσωστρεφές αλλά και κυκλοθυμικό, παρόλα αυτά οι όψεις που σχηματίζει δεν είναι τόσο απαιτητικές μέχρι το απόγευμα που θα συναντήσει σε κόντρα τον Ερμή από τον Κριό.