Με απόφαση του Δημάρχου Ηλιούπολης Γιώργου Χατζηδάκη, συγκροτήθηκε 5μελής επιτροπή, που θα εισηγηθεί, θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει τις εκδηλώσεις, που θα διοργανώσει ο Δήμος Ηλιούπολης, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η επιτροπή αποτελείται από 5 διακεκριμένους επιστήμονες, προσωπικότητες της πόλης μας, με αλφαβητική σειρά:

• Καραμανωλάκης Ευάγγελος, αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ),

• Μαρκουλάκη Αικατερίνη, πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

• Μπουραζέλης Κωνσταντίνος, Ομότιμος Καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας και Σύμβουλος της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ επί Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διεθνών Σχέσεων

• Λεβογιάννης Νικόλαος, πρώην Υφυπουργός Παιδείας και

• Χωματά Αικατερίνη, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού.
Πρόεδρος της Επιτροπής, θα είναι η κα Μαρκουλάκη Αικατερίνη.

Ακολουθούν τα βιογραφικά των μελών της επιτροπής.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

O Βαγγέλης Καραμανωλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Eίναι ακόμη Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Έχει αποφοιτήσει από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ). Εχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα και στη Βιέννη και είναι διδάκτορας του ΕΚΠΑ. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Υπήρξε από το 1996 έως το 2007 επιστημονικός συνεργάτης των ΑΣΚΙ. Συμμετέχει στις συντακτικές επιτροπές των περιοδικών Μνήμων, Ιστορείν και Αρχειοτάξιο, ενώ έχει συμμετάσχει και διευθύνει μια σειρά από ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Βιβλία: H συγκρότηση της ιστορικής επιστήμης και η διδασκαλία της Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών (1837-1932), Αθήνα 2006, Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ιστορία του 1837-1937, Ηράκλειο, 2014 (σε συνεργασία με τον Κώστα Γαβρόγλου και τη Χάιδω Μπάρκουλα), Το ανεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αιώνα και η καταστροφή τους, Αθήνα 2019 (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών).

Έχει επιμεληθεί τόμους αναφορικά με την επτάχρονη δικτατορία (1967-1974), τη συλλογική μνήμη της κοινότητας, τις ιστορικές διαδρομές της ελληνικής νεολαίας στον 20ό αιώνα τις σχέσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία στη Μεταπολίτευση, τη δεκαετία του 40, την σύντομη Μεταπολίτευση (1974-1975 κ.ά..

Έχει δημοσιεύσει, επίσης μια σειρά από άρθρα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα αναφορικά με την ελληνική ιστοριογραφία στον 19ο και 20ό αιώνα, την ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης και την ιστορία των θεσμών.

Από το 2018 είναι συντονιστής της Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στο ΕΚΠΑ και μέλος της αντίστοιχης επιτροπής στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ

Η Κατερίνα Μαρκουλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη από Κρήτες γονείς. Πατέρας της ήταν ο ΠαπαΤίτος εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και ιδρυτής του πρότυπου για την εποχή του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου "Αθηναϊκό Κολλέγιο ".

Σπούδασε στην Αγγλία Αγγλική Φιλολογία (University of Keele) και ψυχολογία στο Κολλέγιο Deree. Επίσης παρακολούθησε το ετήσιο πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων του ΕΛΚΕΠΑ.

Μιλάει την γερμανική γλώσσα.

Εργάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα νομοθετικού συντονισμού με αρμοδιότητα στα θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (1986 - 1988).

Εργάστηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως ιδιαιτέρα γραμματέας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σαρτζετάκη (1988- 1990)

Εργάστηκε ως καθηγήτρια Αγγλικών στο 4ο Λύκειο Γλυφάδας μέχρι το 2013.

Εξελέγετο επί σειρά ετών πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης (2005 - 2011)και παραμένει μέλος του Δ.Σ. μέχρι σήμερα.

Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρητίου Ενώσεως (2010- 2014).

Το 2008 εκλέγεται δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό "Δημοτική Αλλαγή"

Το 2010 και το 2014 εκλέγεται δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό "Πρώτα η Ηλιούπολη" και υπηρετεί ως αντιδήμαρχος Παιδείας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2013- 2015).

Εργάστηκε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2016-2019).

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΑΖΕΛΗΣ

Γέννηση στην Αθήνα (1950). Σπουδές και δίπλωμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1968-1973, υπότροφος του ΙΚΥ, αριστούχος απόφοιτος).

Μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό Αρχαίας Ιστορίας με υποτροφίες του Σταθατείου Κληροδοτήματος και του γερμανικού κράτους στο Παν/μιο του Marburg (1973-1979). Συμβασιούχος έργου για το θέμα της Παγκόσμιας Ιστορίας της UNESCO στην Ακαδημία Αθηνών (1980-1981), ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών (1982-1985), πρώτος εκλεγμένος Δ/τής του ίδιου Κέντρου (1985-1989).

Αναπληρωτής Καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ (1989-2000), καθηγητής (2000-2018). Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΙΕ (1990-1993). Δ/τής επί σειρά ετών του Ιστορικού Σπουδαστηρίου στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος (2003-2005) και Πρόεδρός του σε δύο θητείες: 2005-2007 και 2009-11.

Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ (2007-2010). Αν. Πρόεδρος της Επιτροπής του Σαριπολείου Κληροδοτήματος (2007-2018). Αναπληρωτής Πρύτανη του ΕΚΠΑ για τα ακαδημαϊκά θέματα και τις διεθνείς σχέσεις (2014-2018).

Ομότιμος Καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας και Σύμβουλος της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ επί Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διεθνών Σχέσεων με απόφαση Συγκλήτου (2018-).

Επισκέπτης καθηγητής Π/μίου Κρήτης (εαρ. Εξ. 1995), Visiting Professor of the British Academy (Φεβρουάριος 1996), Visiting member of the Institute for Advanced Study/Princeton (1996/7), Επισκέπτης καθηγητής Παν/μίου Κύπρου (Φεβρουάριος 2007), Επισκέπτης ερευνητής του Ινστιτούτου Αρχαίας Ιστορίας του Παν/μίου της Κολωνίας με επιχορήγηση της Thyssen-Stiftung (Μάρτης-Ιούνιος 2012), Korrespondierendes Mitglied des Deutschen Archäologischen Instituts κ.ά.

Μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών: Αρχαιογνωσία, Mediterraneo Antico, Classica et Mediaevalia, Pharos, και της σειράς αρχαιοϊστορικών μελετών HABES (Heidelberger Althistorische Beiträge und Epigraphische Studien).

Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Ιστορία. Θεματικά επίκεντρα: Πολιτική και θεσμική ιστορία του ελληνιστικού κόσμου, ιστορία των θεσμών του ρωμαϊκού κράτους (ρεπουμπλικανική και αυτοκρατορική περίοδος), θεσμική και κοινωνική εξέλιξη των νησιών του Αν. Αιγαίου στη ρωμαϊκή περίοδο, λατρεία των ηγεμόνων στον αρχαίο κόσμο, νεότερη ιστοριογραφία για την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα.

Μονογραφίες: Das hellenistische Makedonien und die Ägäis (München 1982). Θεία δωρεά. Μελέτες πάνω στην πολιτική της δυναστείας των Σεβήρων και την Constitutio Antoniniana (Αθήνα 1989∙ δεύτερη, γερμανική έκδοση: Βιέννη 2007). Kos between Hellenism and Rome (Philadelphia 2000). Οι τρόφιμοι της λύκαινας. Συνοπτική ιστορία των Ρωμαίων και της πολιτείας τους από την ίδρυση της Ρώμης έως και την εποχή του Διοκλητιανού (753 π. Χ. -305 μ. Χ.), Αθήνα (ΜΙΕΤ) 2017. Υπεύθυνος συντονιστής (και εν μέρει συγγραφέας) των κεφαλαίων περί Αφηρωισμού και Αποθεώσεως στο έργο: Thesaurus Cultus et Rituum Antiquorum (ThesCRA), vol. II, 2004.

Επιμελητής ή συνεπιμελητής έκδοσης δέκα τριών επιστημονικών τόμων, συγγραφέας πολλών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, συμμετοχή σε διάφορα επιστημονικά προγράμματα πάνω σε θέματα Aρχαίας Ιστορίας.

Επίτιμος δημότης Δράμας.

Ιδιωτ. Διεύθυνση: Κυπριανού 2, GR-16341 Ηλιούπολη

Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

ΝΙΚΟΣ Ι. ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κωμιακή Νάξου, σπούδασε φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στην Ιδιωτική Εκπαίδευση επί μακρά σειρά ετών.

Δραστηριοποιήθηκε στους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Νάξου και της Ηλιούπολης.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Ηλιούπολης και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Ηλιούπολης (ΔΕΠΑΗΛ).

Μελετητής της Νεότερης Ιστορίας και του Λαϊκού Πολιτισμού της Νάξου και των Κυκλάδων έχει συγγράψει βιβλία όπως: "Νεότερη Ιστορία της Νάξου" (7 τόμοι), "Ο Λαϊκός Πολιτισμός της Κωμιακής Νάξου" (3 τόμοι), "Το γλωσσικό Ιδίωμα της Ορεινής Νάξου" .

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες των Κυκλάδων και έχει πάρει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια των Κυκλάδων.

Εκλέχτηκε Βουλευτής Κυκλάδων 1981-1989 και 1996-2004 Διετέλεσε Υφυπουργός παιδείας (1988-1989)

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΩΜΑΤΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Μικρασιάτες και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη, όπου τελείωσε το Λύκειο Θηλέων.

Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ως υπότροφος του ΙΚΥ (Τμήμα Βυζαντινό Νεοελληνικό και Κλασικής Φιλολογίας). Μεταπτυχιακές Σπουδές έκανε στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 2017, μετά από Κατατακτήριες Εξετάσεις, παρακολουθεί το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Κατεύθυνση Γεωπολιτικής, του Πολιτικού της Νομικής Αθήνας.

Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά (Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο)
Γαλλικά (Γαλλικό Ινστιτούτο)
Ιταλικά (Ιταλική Σχολή Αθήνας)
Γερμανικά (Ινστιτούτο Γκαίτε)
Τουρκικά (Τμήμα Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ)

Έχει εργαστεί:

Στο Υπουργείο Εξωτερικών, ερευνήτρια Μακεδονικού Αρχείου.

Στη Φιλοσοφική Ιωαννίνων, ερευνήτρια σύγχρονης Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Σε Εκδοτικούς Οίκους και Περιοδικά.

Στην ΕΡΤ, 6 χρόνια στο Τμήμα Ειδήσεων, από όπου παραιτήθηκε για να υπηρετήσει στη Δημόσια Εκπαίδευση.

1977-1980: Δέκατο Λύκειο Αρρένων Αθηνών
1980-1982: Λύκειο Αχαρνών
1982-1986: 3ο Λύκειο Ηλιούπολης
1986-1999: Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Ηλιούπολης (του οποίου υπήρξε η τελευταία διευθύντρια)
1999-2007: 5ο Λύκειο Ηλιούπολης (Διευθύντρια)
2007-2009: 1ο Λύκειο Ηλιούπολης (Διευθύντρια)
2009-2013: 3ο Λύκειο Ηλιούπολης (Διευθύντρια)

2002-2006: Δημοτική Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ηλιούπολης, με πρόεδρο τον Δήμαρχο Θ. Γεωργάκη, Μέλος ή Αντιπρόεδρος Συμβουλίων

2006-2010: Δημοτική Σύμβουλος για δύο χρόνια Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

2010-2013: Πρόεδρος Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού (ΠΑΟΔΗΛ)

2014-2019: Δημοτική Σύμβουλος.

2019-σήμερα: Δημοτική Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού. 

πηγή

Προβλήθηκε 1100 φορές

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Η Σελήνη εξακολουθεί την πορεία της στον Καρκίνο και σχηματίζει αρκετά θετικές όψεις με τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Ήλιο δημιουργώντας μεγαλύτερη ισορροπία μέσα μας και μια ευκολία στις επαφές μας με τους άλλους.

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Χρόνια πολλά! Καλή μας Σαρακοστή! Η Σελήνη κινείται στον Καρκίνο στη διάρκεια της μέρας, σε ένα ζώδιο πιο εσωστρεφές αλλά και κυκλοθυμικό, παρόλα αυτά οι όψεις που σχηματίζει δεν είναι τόσο απαιτητικές μέχρι το απόγευμα που θα συναντήσει σε κόντρα τον Ερμή από τον Κριό.