Στην Κεντρική Ευρώπη, τα Χριστούγεννα φτιάχνουν αυτά τα μισοφέγγαρα μπισκότα αμυγδάλου, που μοιάζουν με τους δικούς μας κουραμπιέδες, μόνο που η ζύμη περιέχει τριμμένο αμύγδαλο.

Φίλιππος Παπασπύρου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


20' προετοιμασία
15' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά - Κομμάτια: 30
  •  250 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  225 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  115 γρ. (1 κούπα + 1 κουτ. σούπας) αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη – πωλείται συνήθως ως αλεύρι αμυγδάλου)
  •  90 γρ. (2/3 κούπας) ζάχαρη άχνη
  •  1 πρέζα αλάτι
Για πασπάλισμα
  •  60 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη άχνη
  •  1 κάψουλα βανιλίνη
Διαδικασία
  1. Για τα μισοφέγγαρα μπισκότα βανίλιας «Κίπφελ» ξεκινάμε και σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να γίνει ένα ωραίο ζυμάρι.
  2. Πλάθουμε το ζυμάρι σε ένα λεπτό μπαστούνι, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
  4. Κόβουμε το μπαστούνι σε ίσα φετάκια.
  5. Πλάθουμε κάθε φέτα σε μπαλάκι και έπειτα σε μπαστουνάκι και του δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου.
  6. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  7. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά.
  8. Ανακατεύουμε την άχνη με τη βανιλίνη.
  9. Αμέσως μόλις τα βγάλουμε και είναι ακόμη ζεστά, τα πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη, αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα πασπαλίζουμε ξανά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 461 φορές