Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025: ''Τσιζκέικ με σιρόπι καφέ''

Άρτος και Θεάματα 27 Νοεμβρίου 2025

Στο νέο Ζάχαρη & Αλεύρι υποδεχόμαστε τον χειμώνα και μαζί του τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ετοιμάζουμε μοναδικά γλυκά αλλά και αλμυρές λιχουδιές για τον γιορτινό μπουφέ μας όπως αυτό το βελούδινο τσιζκέικ της ψητής σχολής, με αυγά στη γέμιση, πλούσιο και με ακαταμάχητο άρωμα και γεύση καφέ που θα απολαύσουμε με τους οικείους μας. 56 γιορτινές συνταγές που θα μας «ζεστάνουν» όλον τον χειμώνα. Από την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου σε όλα τα περίπτερα.

Ζάχαρη & Αλεύρι
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Ένα τσιζκέικ της ψητής σχολής, με αυγά στη γέμιση, πλούσιο και με βελούδινη υφή. Αυτό όμως που το διαφοροποιεί από όλα τα άλλα τσιζκέικ που έχουμε δοκιμάσει είναι το σιρόπι καφέ που μπαίνει από πάνω, δίνοντάς του ακαταμάχητο άρωμα.

50' προετοιμασία
1 ώρα και 10' ψήσιμο
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες

Υλικά - Μερίδες: 12
Για τη βάση
  •  200 γρ. μπισκότα πτι μπερ σοκολάτας (ζυμωμένα με κακάο, όχι αυτά με επικάλυψη σοκολάτας)
  •  85 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
Για τη γέμιση
  •  250 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  220 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  750 γρ. ανθότυρο φρέσκο, κομματιασμένο με πιρούνι
  •  3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 κουτ. σούπας δυνατός καφές εσπρέσο (ρόφημα, όχι σκόνη), κρύος
  •  1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Για το σιρόπι καφέ
  •  70 ml δυνατός εσπρέσο (ρόφημα, όχι σκόνη)
  •  60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Διαδικασία
Βάση
  1. Για να φτιάξουμε τσιζκέικ με σιρόπι καφέ, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (με αέρα).
  2. Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα και στρώνουμε τη βάση του με χαρτί ψησίματος.
  3. Χτυπάμε τα μπισκότα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν χοντρά τρίμματα.
  4. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε ξανά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Το αδειάζουμε στο ταψάκι και με την ανάποδη ενός κουταλιού πιέζουμε καλά για να δημιουργήσουμε μια ομοιόμορφη βάση.
  6. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ή μέχρι να σφίξει.
  7. Ψήνουμε τη βάση για 15-20 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει στην αφή.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σιρόπι καφέ
  1. Ζεσταίνουμε τον εσπρέσο και τη ζάχαρη σε μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 8-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει σιροπιαστό.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Γέμιση
  1. Βάζουμε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη στον (καλά καθαρισμένο) κάδο του πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το ανθότυρο, τα αυγά και τη βανίλια και χτυπάμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον κρύο εσπρέσο με το κορν φλάουρ μέχρι να διαλυθεί καλά.
  4. Έπειτα, τα ρίχνουμε στο μείγμα ανθότυρου, ανακατεύοντας ελαφρά για να ενσωματωθούν.
Συναρμολόγηση + Σερβίρισμα
  1. Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στην κρύα βάση μπισκότου και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  2. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί περιμετρικά, αλλά να παραμένει ελαφρώς τρεμουλιαστό στο κέντρο.
  3. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το τσιζκέικ να κρυώσει μέσα στον φούρνο για 1 ώρα.
  4. Έπειτα το μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να παγώσει για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  5. Περιχύνουμε το κρύο τσιζκέικ με το επίσης κρύο σιρόπι καφέ και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 61.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 53 φορές

Τα ζώδια το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025

Ο Ερμής επιστρέφει σε ορθή φορά στον Σκορπιό. Η Σελήνη σε αρμονικές όψεις με Ερμή, Δία και Κρόνο προσφέρει θετική διάθεση, ουσιαστικές συζητήσεις και σταθερότητα. Η μέρα ενισχύει σημαντικές αποφάσεις και ωφέλιμες επαφές.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025: ''Ταχινομακάρονα της Μονής Σινά με πλούσια σάλτσα και τριμμένους ξηρούς καρπούς αντί για τυρί''

Τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο γαρνίρισμα, αντί τριμμένου τυριού, προσθέτουν νοστιμιά και υφή, αλλά και τις πολύτιμες πρωτεΐνες τους σ’ αυτή την ταχινομακαρονάδα που μάθαμε να φτιάχνουμε στη μονή Αγίας Αικατερίνης.

Τα ζώδια την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

Ο Κρόνος επιστρέφει σε ορθή φορά στους Ιχθύες, ενισχύοντας σταδιακά τη σταθερότητα και τον ρεαλισμό. Η Σελήνη σε σύνοδο με τον Β. Δεσμό δημιουργεί αίσθηση προορισμού και κατεύθυνσης στις προσωπικές και συλλογικές εξελίξεις.