Στο νέο Ζάχαρη & Αλεύρι υποδεχόμαστε τον χειμώνα και μαζί του τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ετοιμάζουμε μοναδικά γλυκά αλλά και αλμυρές λιχουδιές για τον γιορτινό μπουφέ μας όπως αυτό το βελούδινο τσιζκέικ της ψητής σχολής, με αυγά στη γέμιση, πλούσιο και με ακαταμάχητο άρωμα και γεύση καφέ που θα απολαύσουμε με τους οικείους μας. 56 γιορτινές συνταγές που θα μας «ζεστάνουν» όλον τον χειμώνα. Από την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου σε όλα τα περίπτερα.
Ένα τσιζκέικ της ψητής σχολής, με αυγά στη γέμιση, πλούσιο και με βελούδινη υφή. Αυτό όμως που το διαφοροποιεί από όλα τα άλλα τσιζκέικ που έχουμε δοκιμάσει είναι το σιρόπι καφέ που μπαίνει από πάνω, δίνοντάς του ακαταμάχητο άρωμα.
- 200 γρ. μπισκότα πτι μπερ σοκολάτας (ζυμωμένα με κακάο, όχι αυτά με επικάλυψη σοκολάτας)
- 85 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
- 250 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 220 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 750 γρ. ανθότυρο φρέσκο, κομματιασμένο με πιρούνι
- 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτ. σούπας δυνατός καφές εσπρέσο (ρόφημα, όχι σκόνη), κρύος
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 70 ml δυνατός εσπρέσο (ρόφημα, όχι σκόνη)
- 60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- Για να φτιάξουμε τσιζκέικ με σιρόπι καφέ, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (με αέρα).
- Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα και στρώνουμε τη βάση του με χαρτί ψησίματος.
- Χτυπάμε τα μπισκότα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν χοντρά τρίμματα.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε ξανά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Το αδειάζουμε στο ταψάκι και με την ανάποδη ενός κουταλιού πιέζουμε καλά για να δημιουργήσουμε μια ομοιόμορφη βάση.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ή μέχρι να σφίξει.
- Ψήνουμε τη βάση για 15-20 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει στην αφή.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Ζεσταίνουμε τον εσπρέσο και τη ζάχαρη σε μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 8-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει σιροπιαστό.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Βάζουμε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη στον (καλά καθαρισμένο) κάδο του πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Προσθέτουμε το ανθότυρο, τα αυγά και τη βανίλια και χτυπάμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον κρύο εσπρέσο με το κορν φλάουρ μέχρι να διαλυθεί καλά.
- Έπειτα, τα ρίχνουμε στο μείγμα ανθότυρου, ανακατεύοντας ελαφρά για να ενσωματωθούν.
- Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στην κρύα βάση μπισκότου και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί περιμετρικά, αλλά να παραμένει ελαφρώς τρεμουλιαστό στο κέντρο.
- Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το τσιζκέικ να κρυώσει μέσα στον φούρνο για 1 ώρα.
- Έπειτα το μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να παγώσει για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Περιχύνουμε το κρύο τσιζκέικ με το επίσης κρύο σιρόπι καφέ και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 61.







































