Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025: ''Γαύρος μαρινάτος με σταφύλια''

Άρτος και Θεάματα 24 Αυγούστου 2025

Ένας εκλεκτός και πρωτότυπος μεζές για να συνοδεύσουμε το ουζάκι μας!

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

40' προετοιμασία
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά - Μερίδες: 6 - ως μεζές
  •  300 γρ. φιλέτα γαύρου (αν τον φιλετάρουμε μόνοι μας, προμηθευόμαστε 500 γρ. ακαθάριστο γαύρο)
  •  περίπου 500 γρ. θαλασσινό αλάτι χοντρό
  •  ο χυμός και το ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  •  4 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  3 κλωνάρια κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
  •  2 κλωνάρια δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  1 1⁄2 κούπα ρώγες σταφυλιού της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσι
  •  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  1/2 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη, ή λίγες νιφάδες καυτερού μπούκοβου
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε γαύρο μαρινάτο με σταφύλια, αρχικά απλώνουμε, σε ένα μικρό ταψάκι, μία λεπτή στρώση αλατιού.
  2. Από πάνω τακτοποιούμε ομοιόμορφα τα φιλετάκια γαύρου.
  3. Καλύπτουμε με άλλη μία λεπτή στρώση αλατιού.
  4. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  5. Ξεπλένουμε γρήγορα σε τρεχούμενο νερό τα φιλέτα γαύρου και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  6. Παράλληλα σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, σε 1 κουτ. σούπας από το λάδι, τη 1 κούπα από τα σταφύλια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν ελαφρώς.
  7. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1/2-1 λεπτό, ανακατεύοντας.
  8. Αφήνουμε στην άκρη.
  9. Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε τα υπόλοιπα σταφύλια.
  10. Αδειάζουμε τη «σάλτσα» σε μπολ και την ανακατεύουμε με την πιπερίτσα τσίλι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  11. Σε σχετικά βαθιά πιατέλα τακτοποιούμε τον γαύρο και από πάνω ρίχνουμε τα σοταρισμένα σταφύλια.
  12. Περιχύνουμε με την ιδιότυπη «σάλτσα» και σερβίρουμε, τον μαρινάτο γαύρο με σταφύλια, μαζί με παξιμαδάκια χαρουπιού.

Μυστικά

Αν δεν θέλουμε να μαρινάρουμε μόνοι μας τον γαύρο, παίρνουμε έτοιμα φιλέτα μαρινάτου γαύρου και ακολουθούμε την υπόλοιπη συνταγή κανονικά. Αν θέλουμε να ετοιμάσουμε τον γαύρο από την προηγουμένη, τον καλύπτουμε με μεμβράνη και τον διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 80 φορές

Τα ζώδια την Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025

Η Αφροδίτη περνά στον Λέοντα και το σκηνικό αλλάζει: από τρυφερή και οικογενειακή, γίνεται ντίβα της καρδιάς, βασίλισσα του φλερτ και λάτρης του θεάματος. Για τις επόμενες εβδομάδες, ο έρωτας μας ζητά προσήλωση, θαυμασμό και λάμψη

Τα ζώδια την Κυριακή 24 Αυγούστου 2025

Η ηλεκτρισμένη όψη τετραγώνου ανάμεσα στον Ήλιο και τον Ουρανό φέρνει απρόβλεπτα γεγονότα, ξαφνικές διακοπές ρουτίνας και την αίσθηση ότι "τίποτα δεν πάει όπως το σχεδίασες", ιδιαίτερα αν είσαι Δίδυμος, Παρθένος, Τοξότης του 1ο δεκαημέρου

Τα ζώδια το Σάββατο 23 Αυγούστου 2025

Η Νέα Σελήνη στην Παρθένο μας καλεί να βάλουμε τάξη, πρόγραμμα, ρεαλισμό και φροντίδα στη ζωή μας, ξεκινώντας έναν νέο κύκλο με πρακτικό πνεύμα το τετράγωνο με τον Ουρανό , προκαλεί αιφνίδιες αλλαγές και ανατροπές