Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025: ''Γαύρος μαρινάτος με σταφύλια''

Άρτος και Θεάματα 24 Αυγούστου 2025

Ένας εκλεκτός και πρωτότυπος μεζές για να συνοδεύσουμε το ουζάκι μας!

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

40' προετοιμασία
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά - Μερίδες: 6 - ως μεζές
  •  300 γρ. φιλέτα γαύρου (αν τον φιλετάρουμε μόνοι μας, προμηθευόμαστε 500 γρ. ακαθάριστο γαύρο)
  •  περίπου 500 γρ. θαλασσινό αλάτι χοντρό
  •  ο χυμός και το ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  •  4 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  3 κλωνάρια κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
  •  2 κλωνάρια δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  1 1⁄2 κούπα ρώγες σταφυλιού της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσι
  •  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  1/2 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη, ή λίγες νιφάδες καυτερού μπούκοβου
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε γαύρο μαρινάτο με σταφύλια, αρχικά απλώνουμε, σε ένα μικρό ταψάκι, μία λεπτή στρώση αλατιού.
  2. Από πάνω τακτοποιούμε ομοιόμορφα τα φιλετάκια γαύρου.
  3. Καλύπτουμε με άλλη μία λεπτή στρώση αλατιού.
  4. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  5. Ξεπλένουμε γρήγορα σε τρεχούμενο νερό τα φιλέτα γαύρου και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  6. Παράλληλα σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, σε 1 κουτ. σούπας από το λάδι, τη 1 κούπα από τα σταφύλια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν ελαφρώς.
  7. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1/2-1 λεπτό, ανακατεύοντας.
  8. Αφήνουμε στην άκρη.
  9. Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε τα υπόλοιπα σταφύλια.
  10. Αδειάζουμε τη «σάλτσα» σε μπολ και την ανακατεύουμε με την πιπερίτσα τσίλι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  11. Σε σχετικά βαθιά πιατέλα τακτοποιούμε τον γαύρο και από πάνω ρίχνουμε τα σοταρισμένα σταφύλια.
  12. Περιχύνουμε με την ιδιότυπη «σάλτσα» και σερβίρουμε, τον μαρινάτο γαύρο με σταφύλια, μαζί με παξιμαδάκια χαρουπιού.

Μυστικά

Αν δεν θέλουμε να μαρινάρουμε μόνοι μας τον γαύρο, παίρνουμε έτοιμα φιλέτα μαρινάτου γαύρου και ακολουθούμε την υπόλοιπη συνταγή κανονικά. Αν θέλουμε να ετοιμάσουμε τον γαύρο από την προηγουμένη, τον καλύπτουμε με μεμβράνη και τον διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 449 φορές

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Κοσμάς Φουντούκης

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Κοσμά Φουντούκη. Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησαν ηθοποιοί, όπως ο Κώστας Μπερικόπουλος, ο Φαίδων Καστρής και ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Τα ζώδια την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2025

Η εβδομάδα ξεκινά με την σύνοδο Ερμή – Άρη στο Σκορπιό και δεν λείπουν οι καβγάδες και οι μάχες επιβολής στις ανθρώπινες επικοινωνίες! Η επιμονή και το πείσμα θα προκαλέσουν ισχυρές αντιπαραθέσεις!