Μια διαφορετική εκδοχή του κλασικού τιραμισού, με κόκκινα φρούτα ελαφρύ. Ο συνδυασμός της κρέμας με τα φρούτα θα σας εκπλήξει.
- 1 λίτρο χυμός από κόκκινα φρούτα (ρόδι, βύσσινο, κεράσι, φράουλα, κ.λπ.)
- 2 κρόκοι αυγών
- 40 γρ. ζάχαρη
- 20 γρ. Grand Marnier
- 1/3 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια)
- 150 γρ. μασκαρπόνε
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά
- 16 μπισκότα σαβουαγιάρ
- 150 γρ. φρούτα του δάσους (αν βρούμε) ή φράουλες (σε κομμάτια) ή κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια)
- Για να φτιάξουμε το κόκκινο τιραμισού, αρχικά βράζουμε τον χυμό φρούτων σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μειωθεί στο μισό.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και το μείγμα να φουσκώσει και να γίνει ασπριδερό και κρεμώδες.
- Προσθέτουμε το ποτό και τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμα.
- Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει μια σχετικά σφιχτή κρέμα.
- Μεταφέρουμε σε μπολ, καθαρίζουμε τον κάδο και χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι (όχι σαντιγί).
- Ανακατεύουμε με σπάτουλα τη σαντιγί με την κρέμα μασκαρπόνε.
- Συναρμολογούμε το γλυκό σε ποτήρια χαμηλά ως εξής: κρέμα-σαβουαγιάρ-κρέμα-σαβουαγιάρ-κρέμα.
- Τα σαβουαγιάρ τα βουτάμε προηγουμένως στον χυμό για μερικά δευτερόλεπτα (να βραχούν από το υγρό, αλλά να μη διαλυθούν).
- Γαρνίρουμε με τα κόκκινα φρούτα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, να σφίξει λίγο η κρέμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.