Η ιδιαιτερότητα αυτής της θαυμάσιας μηλόπιτας έγκειται στην τριφτή ζύμη και η νοστιμιά της στα μήλα που μαζεύουν από τα δέντρα του μοναστηριού.
Ένα από τα κεράσματα στον πρίγκιπα Φίλιππο, όταν κάποτε επισκέφτηκε το μοναστήρι, ήταν η μηλόπιτα. «Έχω δοκιμάσει δεκάδες μηλόπιτες σε διαφορετικές εκδοχές. Αυτή είναι η πιο νόστιμη που έχω φάει στη ζωή μου», είχε πει ενθουσιασμένος στις αδελφές.
- 250 γρ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγη επιπλέον, για το ταψάκι
- 1 πακέτο (500 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 5-6 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό
- 2-3 κουτ. σούπας κονιάκ
- 8 μήλα, καθαρισμένα από φλούδες και κουκούτσια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και ελαφρά στυμμένα για να αποβάλουν τα πολλά υγρά
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 κοφτή κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα
- ζάχαρη άχνη και κανέλα σε σκόνη
- Για την μηλόπιτα, ξεκινάμε με την ζύμη.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη μαλακωμένη μαργαρίνη με το φτερό μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το φτερό μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μπάλα. Τυλίγουμε καθεμία με διάφανη μεμβράνη και τις βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να παγώσουν.
- Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη το εσωτερικό σε ένα ταψάκι με διάμετρο 26 εκ.
- Βγάζουμε τη μία μπάλα ζύμης από την κατάψυξη, αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη και τρίβουμε την μπάλα ζύμης στη χοντρή πλευρά του τρίφτη για να γίνει χοντρό τρίμμα.
- Το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψάκι, φτιάχνοντας μια βάση.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μήλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και την καρυδόψιχα μέχρι να αναμειχθούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στην τριμμένη ζύμη στο ταψάκι, προσεκτικά και ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη και τη δεύτερη μπάλα ζύμης, αφαιρούμε τη μεμβράνη και τρίβουμε και αυτή τη ζύμη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τη σκορπίζουμε ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση.
- Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη.
- Τη βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να γίνει χλιαρή και την πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.