Αν τα δικά σας Χριστούγεννα μυρίζουν κανέλα και γαρίφαλο, το  παραδοσιακό στρωτό κανταΐφι με καρύδια είναι για εσάς.

Στο νέο βιβλίο του Γαστρονόμου «Γιορτινά γλυκά & κεράσματα των γιαγιάδων μας». Στις 3/12 με την Καθημερινή της Κυριακής.

Τίνα Ιστικλή

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος


30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 8
  •  400 γρ. φύλλο κανταΐφι
  •  250 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα + λίγα ακόμη για το γαρνίρισμα
  •  2 κουτ. σούπας κανέλα
  •  150 γρ. βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμη για το ταψί
  •  150-200 γρ. καϊμάκι, προαιρετικά
Για το σιρόπι
  •  500 γρ. ζάχαρη
  •  250 ml νερό
  •  ο χυμός από 1/2 λεμόνι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το κανταΐφι στρωτό με καρύδια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι, τραβώντας το ελαφρώς με τα χέρια μας μέχρι να ξεχωρίσουν οι ίνες του και να αφρατέψει.
  2. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε ομοιόμορφα το μισό κανταΐφι, να καλύψει τον πυθμένα.
  3. Σκορπίζουμε τα καρύδια, πασπαλίζουμε με την κανέλα και από πάνω στρώνουμε το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι.
  4. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει, και περιχύνουμε το κανταΐφι σε όλη την επιφάνεια.
  5. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
  6. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι.
Σιρόπι
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά – όταν αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι και να σχηματίζει μεγάλες φουσκάλες, αφήνουμε 1-2 λεπτά και αποσύρουμε.
  2. Με μια κουτάλα παίρνουμε δόσεις από το ζεστό σιρόπι και περιχύνουμε το κανταΐφι.
  3. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για περίπου 30 λεπτά, να πιει το σιρόπι.
  4. Κόβουμε σε κομμάτια, σκορπίζουμε λίγη καρυδόψιχα και, αν θέλουμε, σερβίρουμε με λίγο καϊμάκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Γιορτινά γλυκά και κεράσματα των γιαγιάδων μας» .

Προβλήθηκε 223 φορές