Αρωματικό και απίστευτα νόστιμο αυτό το κέικ με αμύγδαλα και λεμόνι. Απαραίτητο με το τσάι, τον καφέ ή το ρόφημα της αρεσκείας σας.

Νικολέτα Μακρυωνίτου

Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος - Food styling: Τίνα Webb


20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 8-10
  •  2 λεμόνια ακέρωτα
  •  75 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  •  240 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  •  125 γρ. βούτυρο + επιπλέον για τη φόρμα
  •  220 γρ. ζάχαρη
  •  5 αυγά
  •  1 τσιμπιά αλάτι
Σιρόπι
  •  220 γρ. ζάχαρη
  •  2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  330 γρ. νερό
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το κέικ αμυγδάλου και λεμονιού, πρώτα πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό ώστε να τα σκεπάζει.
  2. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στη φωτιά. Οταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει, αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
  4. Χοντροκόβουμε τα λεμόνια κι αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.
  5. Τα μεταφέρουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα.
Σιρόπι
  1. Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά (μετράμε τον χρόνο αφού αρχίσει να βράζει το νερό).
  2. Σερβίρουμε το κέικ αμυγδάλου και λεμονιού περιχύνοντάς το με κουταλιές από το σιρόπι.
Μυστικά

  • Αυτό το κέικ δεν είναι αφράτο, έχει χαλβαδένια υφή.
  • Ταιριάζει πολύ με παγωτό, παγωτό γιαούρτι ή με κάποιο σορμπέ φρούτου της αρεσκείας μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 10.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 390 φορές