Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 18 Μαΐου 2025: ''Σος Νορμάντ, το σμυρναίικο ντιπ''

Άρτος και Θεάματα 17 Μαϊου 2025

Ένα ιδιότυπο ντιπ είναι αυτή η «σος», μια αλοιφώδης σαλάτα, δημοφιλής στους κοσμοπολίτες Σμυρνιούς. Την έφτιαχναν με παστές σαρδέλες, κολιό ή αντζούγιες.

Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάπα
Food styling: Tina Webb
Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου

20' προετοιμασία
Σύνολο: 20'

Υλικά - Βάρος: για περίπου 800 γρ.
  •  200 γρ. φιλέτα αντζούγιας διατηρημένα στο λάδι (καλά ξεπλυμένα), σε μέτρια κομμάτια
  •  300 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και στυμμένο
  •  100 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι, για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λάδι
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  •  160 ml ελαιόλαδο
  •  50 ml ξίδι της αρεσκείας μας φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σος Νορμάντ, αρχικά βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι το ψωμί, τα κουκουνάρια και το ξίδι και τα χτυπάμε καλά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε τις αντζούγιες, πιπέρι και σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να προκύψει μια όσο γίνεται λεία κρέμα.
  3. Αν η κρέμα γίνει λίγο πιο σφιχτή από όσο μας αρέσει, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 118 φορές

Τα ζώδια το Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Η Σελήνη ολοκληρώνει την πορεία της στον Αιγόκερω σήμερα Σάββατο και το κλίμα είναι λίγο πιο σοβαρό, αλλά ταυτόχρονα, έτοιμο να προσφέρει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και συνειδητοποίηση.

Πέθανε ο Κώστας Λυχναράς σκηνοθέτης του ''Κωνσταντίνου και Ελένης'' και ''Καφέ της Χαράς''

Σε ηλικία 86 ετών άφησε την τελευταία πνοή του ο σκηνοθέτης, Κώστας Λυχναράς, που είχε βάλει την υπογραφή του σε αγαπημένες σειρές, όπως το «Κωνσταντίνου και Ελένης» και «Καφέ της Χαράς».