Ένα ιδιότυπο ντιπ είναι αυτή η «σος», μια αλοιφώδης σαλάτα, δημοφιλής στους κοσμοπολίτες Σμυρνιούς. Την έφτιαχναν με παστές σαρδέλες, κολιό ή αντζούγιες.
- 200 γρ. φιλέτα αντζούγιας διατηρημένα στο λάδι (καλά ξεπλυμένα), σε μέτρια κομμάτια
- 300 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και στυμμένο
- 100 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι, για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λάδι
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 160 ml ελαιόλαδο
- 50 ml ξίδι της αρεσκείας μας φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε σος Νορμάντ, αρχικά βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι το ψωμί, τα κουκουνάρια και το ξίδι και τα χτυπάμε καλά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τις αντζούγιες, πιπέρι και σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να προκύψει μια όσο γίνεται λεία κρέμα.
- Αν η κρέμα γίνει λίγο πιο σφιχτή από όσο μας αρέσει, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.