Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 18 Μαΐου 2025: ''Σος Νορμάντ, το σμυρναίικο ντιπ''

Άρτος και Θεάματα 17 Μαϊου 2025

Ένα ιδιότυπο ντιπ είναι αυτή η «σος», μια αλοιφώδης σαλάτα, δημοφιλής στους κοσμοπολίτες Σμυρνιούς. Την έφτιαχναν με παστές σαρδέλες, κολιό ή αντζούγιες.

Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάπα
Food styling: Tina Webb
Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου

20' προετοιμασία
Σύνολο: 20'

Υλικά - Βάρος: για περίπου 800 γρ.
  •  200 γρ. φιλέτα αντζούγιας διατηρημένα στο λάδι (καλά ξεπλυμένα), σε μέτρια κομμάτια
  •  300 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και στυμμένο
  •  100 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι, για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λάδι
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  •  160 ml ελαιόλαδο
  •  50 ml ξίδι της αρεσκείας μας φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σος Νορμάντ, αρχικά βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι το ψωμί, τα κουκουνάρια και το ξίδι και τα χτυπάμε καλά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε τις αντζούγιες, πιπέρι και σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να προκύψει μια όσο γίνεται λεία κρέμα.
  3. Αν η κρέμα γίνει λίγο πιο σφιχτή από όσο μας αρέσει, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 526 φορές

Τα ζώδια το Σάββατο 14 Ιουνίου 2025

Με τη Σελήνη στον καινοτόμο και προοδευτικό Υδροχόο, και σε εξάγωνο με τον σταθερό Κρόνο και τον οραματιστή Ποσειδώνα από τον Κριό, το πλανητικό σκηνικό ευνοεί αλλαγές που έχουν ουσία και μέλλον.