Ένα πολύ ωραίο μεσανατολίτικο ορεκτικό. Ιδανικά τις μελιτζάνες θα τις ψήσουμε στα κάρβουνα, για έντονα καπνιστή νοστιμιά, ή μία μία στη φλόγα γκαζιού, υπολογίζοντας όμως ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι στο γκριλ.
- 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, ολόκληρες
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 100 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 1 λεμόνι
- 3 κουτ. σούπας ταχίνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο μπούκοβο, καυτερό ή γλυκό
- λίγη καπνιστή πάπρικα
- φυλλαράκια μαϊντανού
- ελαιόλαδο, κατά βούληση
- Για το baba ghanoush (μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι), ξεκινάμε προθερμαίνοντας το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία.
- Τρυπάμε τις μελιτζάνες με τη μύτη ενός μαχαιριού σε διάφορα σημεία, τις βάζουμε σε μια σχάρα και την τοποθετούμε σε ψηλό ράφι του φούρνου.
- Τις ψήνουμε για 15-20 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει και να καψαλιστεί κατά τόπους.
- Τις βγάζουμε και όσο είναι ακόμη ζεστές τις κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα τους.
- Την αφήνουμε για 10 λεπτά σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει από τα περιττά υγρά.
- Τη βάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με το κύμινο, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το ταχίνι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Απλώνουμε το μείγμα σε πιατέλα και με την ανάποδη ενός κουταλιού κάνουμε κυκλικές αυλακιές.
- Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο κατά βούληση, σκορπίζουμε τον μαϊντανό και πασπαλίζουμε με μπούκοβο και καπνιστή πάπρικα.
- Σερβίρουμε με φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 237.