Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 27 Ιουλίου 2025: ''Πολίτικο μωσαϊκό ή μπισκοτάτο''

Άρτος και Θεάματα 25 Ιουλίου 2025

Το μωσαϊκό οι Πολίτισσες το λένε μπισκοτάτο ή γκατό ντε μοζαΐκ και το φτιάχνουν με αυγά, κι είναι ένα πιο πλούσιο γλυκό από αυτό που συνηθίζουμε εδώ.

Δέσποινα Διακρούση
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Κάποιες κυρίες το κάνουν πιο απλό, χωρίς αρώματα, αλλά η κυρία Δέσποινα το νοστιμίζει με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και κονιάκ, που του πάει πολύ.

20' προετοιμασία
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 10-12
  •  250 γρ. βούτυρο αγελάδας
  •  300 γρ. μπισκότα πτι μπερ
  •  3 αυγά, χτυπημένα ελαφρώς
  •  400 γρ. ζάχαρη
  •  50 γρ. κακάο
  •  60 γρ. κονιάκ
  •  ξύσμα από 3 πορτοκάλια
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε μπισκοτάτο ή γκατό ντε μοζαΐκ (μωσαϊκό), ξεκινάμε ζεσταίνοντας το βούτυρο σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα τα αυγά χτυπημένα, ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το κακάο και το ξύσμα και στο τέλος το κονιάκ, ανακατεύοντας καλά.
  3. Σπάμε τα μπισκότα σε χοντρά κομμάτια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μείγμα του βουτύρου, ανακατεύοντας καλά ώστε να πάει παντού. Καλύπτουμε μια μακρόστενη φόρμα (ή μια άλλη φόρμα της αρεσκείας μας) με λαδόκολλα.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα, πιέζοντάς το προς τα κάτω, να απλώσει καλά και να πάρει το σχήμα της. Ίσιώνουμε την επιφάνεια με μια κουτάλα και βάζουμε το μπισκοτάτο στην κατάψυξη, να παγώσει.
  5. Το βγάζουμε μετά από περίπου 1 ώρα. Για να το σερβίρουμε, το κόβουμε σε φέτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 143 φορές

Τα ζώδια την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

Η Σελήνη στην Παρθένο μάς ξυπνά με διάθεση για τάξη, φροντίδα και πρακτικές λύσεις. Και καθώς «πιάνει χέρι» με τον Δία από τον Καρκίνο, η μέρα μας γεμίζει με έναν ανεπαίσθητο αλλά βαθιά ευεργετικό συντονισμό

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025: ''Χουνκιάρ μπεγιεντί. Η αυθεντική πολίτικη συνταγή''

Ο Χριστόφορος Πέσκιας αποκαλύπτει τα μυστικά του χουνκιάρ μπεγεντί, της θρυλικής συνταγής της πολίτικης κουζίνας που στα τούρκικα σημαίνει πάνω κάτω «άρεσε στον σουλτάνο».