Ένα εύκολο και νόστιμο φαγητό που δεν θέλει μεγάλη λίστα για ψώνια. Κοτόπουλο, πλιγούρι, τριμμένη ντομάτα και ελαιόλαδο χρειάζεται. Και μια κατσαρόλα.
- 1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια
- 250 γρ. πλιγούρι ή κουσκούς
- 800 γρ. ώριμες, σφιχτές ντομάτες, τριμμένες
- 80 ml ούζο (ή 120 ml λευκό ξηρό κρασί), προαιρετικά
- 90 ml ελαιόλαδο + 40 ml επιπλέον
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με πλιγούρι στην κατσαρόλα, αρχικά αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 90 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Σβήνουμε με το ποτό (αν βάλουμε) και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
- Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι και 300 ml νερό.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση το υγρό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι και να τραβήξει σχεδόν όλα τα υγρά, χωρίς να στεγνώσει.
- Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε το κοτόπουλο με πλιγούρι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.







































