Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025: ''Μαρμελάδα μανταρίνι έτοιμη σε 15 λεπτά!''

Άρτος και Θεάματα 07 Νοεμβρίου 2025

Ξυπνήσατε το πρωί και δεν έχετε μαρμελάδα; Κανένα πρόβλημα! Αυτή η μαρμελάδα μανταρίνι γίνεται μέσα σε 15 λεπτά!

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Shutterstock

5' προετοιμασία
12' παρασκευή
Σύνολο: 17'

Υλικά - Βάρος: περίπου 400 γρ.
  •  6 μανταρίνια κλημεντίνες, λεπτόφλουδα, καλά πλυμένα
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού (100 γρ.) ζαχαρη
  •  4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
  1. Παίρνουμε το ξύσμα από τα 5 μανταρίνια και τα ξεφλουδίζουμε, αλλά αφήνουμε το έκτο μανταρίνι με τη φλούδα του. Κρατάμε το ξύσμα στην άκρη.
  2. Κόβουμε τα μανταρίνια σε κομματάκια, μαζί και το μανταρίνι με τη φλούδα. Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.
  3. Πολτοποιούμε τα μανταρίνια στο μούλτι μετρώντας μέχρι το 20. Θα πρέπει να πάρουμε 1 φλιτζ. τσαγιού πολτό. Αν όχι, προσθέτουμε κι άλλα μανταρίνια.
  4. Λιώνουμε τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο μέχρι να γίνει ξανθιά καραμέλα.
  5. Προσθέτουμε τον πολτό μανταρινιού, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για 10-12 λεπτά μέχρι να πήξει λίγο.
  6. Τρώμε τη μαρμελάδα ζεστή ή κρύα. Διατηρείται στο ψυγείο.
Μυστικά

Αν θέλουμε, καθώς βράζει η μαρμελάδα, την αρωματίζουμε με φύλλο αρμπαρόριζας ή φύλλα λεβάντας ή ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 418 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαρμάδες με ποντιακό μαύρο λάχανο και πλιγούρι, από το Άγιον Όρος''

Με ποντιακά μαύρα λάχανα που μάζεψε λίγα λεπτά πριν από το μαγείρεμα έφτιαξε αυτούς τους σαρμάδες με πλιγούρι ο πατέρας Γεώργιος στο κελλί του Αγίου Νικολάου.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025: ''Καπόνια με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης''

Τα καπόνια, που τους φθινοπωρινούς μήνες τα βρίσκουμε σε αφθονία σε μεγάλα ψαράδικα, συνδυάζονται με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης σε ένα πολύ ωραίο και εύκολο φαγητό – η ίδια συνταγή γίνεται βέβαια και με μπακαλιάρο, λούτσο ή σκορπίνα.