Το viral κρύο ρόφημα καφέ είναι ό,τι πρέπει για επιδόρπιο της τελευταίας στιγμής. Σαν τιραμισού στο ποτήρι!
Είναι καφές είναι και επιδόρπιο. Είτε κάλεσες τους φίλους για φαγητό και δεν έχεις γλυκό, είτε απλά ψάχνεις κάτι για τις απογευματινές λιγούρες, το cold brew τιραμισού είναι μια πανεύκολη και γρήγορη λύση. Δροσερό, γλυκό, καλοκαιρινό, με καφέ cold brew, μια στρώση κρέμας και λίγο κακάο στην επιφάνεια θυμίζει τιραμισού σε υγρή μορφή. Όπως και με όλα τα viral ροφήματα καφέ που παίζουν τελευταία, υπάρχουν άπειρες παραλλαγές του. Συνήθως στα βίντεο που κυκλοφορούν στο Tik Tok σερβίρεται σε μεγάλο ποτήρι, με μπόλικο πάγο. Εμείς απευθυνθήκαμε στους ειδικούς από την ομάδα του Create (δημιούργημα του κορυφαίου Έλληνα barista Στέφανου Δωματιώτη) οι οποίοι μας έδωσαν όλες τις λεπτομέρειες για τη σωστή παρασκευή του, προτείνοντας να σερβίρουμε το cold brew τιραμισού σε ποτήρι του Martini. Έτσι, θα πετύχουμε καλύτερη ισορροπία γεύσεων αλλά και εμφάνιση που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο τραπέζι.
Οι ίδιοι συστήνουν να επιλέξουμε έναν cold brew, δυνατό, με αρκετό σώμα. Το σιρόπι καραμέλας με το οποίο αρωματίζουν την κρέμα είναι του εμπορίου και μπαίνει στο ρόφημα με σκοπό να τονίσει τα χαρακτηριστικά του καφέ – η σκέτη κρέμα θα σκεπάσει τη γεύση του καφέ. Εναλλακτικά προτείνουν να δοκιμάσουμε να προσθέσουμε λίγο κονιάκ ή λικέρ στον cold brew.
Η συνταγή είναι πανεύκολη, ένα σημείο ωστόσο το οποίο χρειάζεται να προσέξουμε είναι το χτύπημα της κρέμας. Για να πετύχουμε την όμορφη διαστρωμάτωση στο ποτήρι, η κρέμα μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ υδαρής, γιατί θα διαλυθεί, ούτε και πολύ πηχτή γιατί θα «κάτσει» όταν την απλώσουμε πάνω από τον καφέ. Τόσο η κρέμα όσο και ο καφές πρέπει να είναι πολύ κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο.
Στο σερβίρισμα, το cold brew τιραμισού το αντιμετωπίζουμε σαν ρόφημα, άρα δεν το βγάζουμε με κουτάλι. Μια ωραία ιδέα είναι πάντως να το σερβίρουμε σε ένα πιάτο με 1-2 σαβαγιάρ από δίπλα για όποιον θέλει να βουτήξει στο ποτήρι του.
- 140 γρ. cold brew, δυνατός και πολύ κρύος από το ψυγείο
- 20 γρ. σιρόπι καραμέλας (στα σούπερ μάρκετ)
- 50 γρ. κρέμα γάλακτος (ή φυτική κρέμα)
- κακάο, για το γαρνίρισμα
- 1-2 σαβαγιάρ, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Για να φτιάξουμε το cold brew τιραμισού, βάζουμε τον cold brew σε ένα ποτήρι Martini.
- Στη συνέχεια βάζουμε σε ένα μικρό δοχείο την κρέμα και το σιρόπι καραμέλας και χτυπάμε στη φραπιέρα μέχρι να αφρατέψει, προσέχοντας όμως ώστε να μείνει σχετικά ρευστή. Δεν πρέπει να είναι πολύ ούτε πολύ πηχτή, ούτε πολύ υδαρής ώστε να σταθεί στην επιφάνεια του ροφήματος χωρίς να βυθιστεί ή να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε προσεκτικά την κρέμα πάνω από τον cold brew ώστε να «κάτσει» απαλά στην επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με το κακάο και, αν θέλουμε, σερβίρουμε με 1-2 σαβαγιάρ στο πλάι. Δεν χρειάζομαστε κουτάλι -πίνουμε χωρίς να ανακατέψουμε το cold brew τιραμισού.