Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 30 Μαΐου 2025: ''Light γλυκό ψυγείου με 2 υλικά, σοκολάτα και κεράσια''

Άρτος και Θεάματα 29 Μαϊου 2025

Μόνο κουβερτούρα και κεράσια έχει αυτό το γλυκό, δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Είναι σοκολατένιο, είναι φρουτένιο, είναι και ελαφρύ. Με 252 Kcal/μερίδα είναι απόλαυση χωρίς ενοχές.

Δημήτρης Μακρυνιώτης
Φωτογραφία: The eaters / Δημήτρης Αλβανός

Όπως σημειώνει η κλινική διατροφολόγος Μαρία Μπίζιου, «τα κεράσια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μια ομάδα φυτοχημικών με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις, και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, της βλάβης και της φλεγμονής που προκαλείται από την άσκηση και να μειώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων, η αυξημένη δραστηριότητα των οποίων συνδέεται με τη θρόμβωση και την πιθανή ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών, ενώ οι προκυανιδίνες της σοκολάτας μπορούν να μειώσουν την παραγωγή φλεγμονωδών κυτταροκινών, που είναι υπαίτιες για πολλές περιπτώσεις καρδιαγγειακών νόσων.»

20' παρασκευή
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά - Μερίδες: 6-7
  •  350 γρ. κεράσια χωρίς το κουκούτσι (καθαρό βάρος) + επιπλέον για το γαρνίρισμα
  •  250 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, ψιλοκομμένη
  •  λίγο κακάο ή τρούφα, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
  1. Για το γλυκό ψυγείου με σοκολάτα και κεράσια μόνο με 2 υλικά, ξεκινάμε καθαρίζοντας τα κεράσια και τα βράζουμε σε νερό για 5-7 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
  2. Τα στραγγίζουμε καλά και τα πολτοποιούμε μέσα σε ένα μπολ με ραβδομπλέντερ (ή σε έναν πολυκόφτη).
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ως εξής:
  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε λίγο νερό και στερεώνουμε στο χείλος της ένα μεταλλικό ή γυάλινο πυρίμαχο μπολ στο οποίο έχουμε ρίξει την κουβερτούρα. Όσο λιώνει, την ανακατεύουμε για να μην καεί.
  2. Αδειάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα πάνω από τον πολτό των κερασιών και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά με το ραβδομπλέντερ, χωρίς να το ανασηκώνουμε, για να μη δημιουργηθεί αφρός (ή ανακατεύουμε απλώς με μια κουτάλα).
  3. Μοιράζουμε το μείγμα σε 6-7 ποτήρια της επιλογής μας χωρίς να τα γεμίσουμε πολύ ή σε ένα μικρό μπολ σερβιρίσματος και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει η κρέμα (2-3 ώρες). Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγο κακάο ή τρούφα και φρέσκα κεράσια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 484 φορές

Τα ζώδια την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Με την Σελήνη σήμερα στον Ζυγό, οι σχέσεις έρχονται στο προσκήνιο σήμερα και είναι απαραίτητα τα όρια αν θέλουμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις και να διατηρήσουμε τις ισορροπίες.