Αυτό το γλυκό θυμίζει κάποια ιταλικά κέικ αμυγδάλου. Το χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί είναι το έντονο άρωμα από ρούμι. Περιέχει ελάχιστο αλεύρι και σερβίρεται με ένα γλάσο από ζάχαρη και νερό ή ρούμι.
- 170 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο για το ταψί
- 150 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 170 γρ. αλεύρι αμυγδάλου ή λευκά αμύγδαλα αλεσμένα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ελάχιστο αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ρούμι
- 4 αυγά, χτυπημένα ελαφρώς με το πιρούνι
- λίγο λάδι για το ταψί
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 50 ml νερό (ή ρούμι)
- Για την αμυγδαλόπιτα με ρούμι ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 22 εκ.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη με ένα σύρμα, χωρίς να το αφρατέψουμε πολύ.
- Προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το ρούμι και τα χτυπημένα αυγά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Ελέγχουμε αν το γλυκό έχει ψηθεί βυθίζοντας τη λεπίδα ενός μαχαιριού στο κέντρο του. Πρέπει να βγει στεγνή.
- Αφήνουμε την αμυγδαλόπιτα να κρυώσει μέσα στο ταψί και την ξεφορμάρουμε.
- Αναμειγνύουμε την άχνη με το νερό (ή το ρούμι) με ένα σύρμα χειρός μέχρι να γίνει ένα λείο λευκό γλάσο.
- Το απλώνουμε στην επιφάνεια του κρύου γλυκού, περιμένουμε 10 λεπτά να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 60.




























































































