Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025: ''Σαρδέλες με κουλούρα Θεσσαλονίκης''

Άρτος και Θεάματα 05 Ιουνίου 2025

Μια μικρή γεύση από το τεύχος Ιουνίου του Γαστρονόμου με αφιέρωμα στη μερακλίδικη σαλονικιώτικη κουζίνα όπως τη μαγειρεύουν στα σπίτια τους οι Θεσσαλονικείς! Κυκλοφορεί στις 8/6 με την Καθημερινή.

Ελένη Κεχρή
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Ένα καλό κουλούρι είναι η αδυναμία της οινοποιού και οινολόγου από τη Θεσσαλονίκη Ελένης Κεχρή, η οποία μας έδωσε αυτή τη συνταγή.

Το καλύτερο κουλούρι της πόλης λέει ότι το βρίσκει στους φούρνους Γούναρη και Θέγια. Τα πρωινά το απολαμβάνει με βούτυρο και μέλι ή για δεκατιανό με φέτα και ντομάτα.

Με τις μεγάλες θεσσαλονικιώτικες κουλούρες, που μοιάζουν πολύ με τα μικρά κλασικά κουλούρια, φτιάχνει και ένα είδος μπρουσκέτας με σαρδέλες και διάφορα νοστιμευτικά.

Τις σαρδέλες για ευκολία τις ψήνουμε στο γκριλ, αλλά είναι ακόμα καλύτερα στα κάρβουνα. «Κρατάμε λίγες σαρδέλες ψημένες και ανάλατες για τον Λέον, τον σκύλο μας. Πάντα του κρατάμε μια μερίδα από το φαγητό μας» λέει η ίδια.

30' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά - Μερίδες: για 1 κουλούρα ή 3-4 μικρότερα κουλούρια
  •  500 γρ. σαρδέλες, καθαρισμένες και φιλεταρισμένες, ανοιγμένες στη μέση σαν βιβλίο λίγη ξερή ρίγανη, για το πασπάλισμα
  •  1 μεγάλη κουλούρα Θεσσαλονίκης ή 3-4 μικρότερα, κλασικά, χοντρά και μαλακά
  •  2-3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  1 ντομάτα ώριμη, σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  •  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο
  •  3 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
  •  30-40 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τις σαρδέλες με κουλούρα Θεσσαλονίκης, ξεκινάμε αλείφοντας με το ελαιόλαδο τις σαρδέλες και από τις δύο πλευρές, τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη από την εσωτερική πλευρά. Τις καπακώνουμε ανά δύο, φτιάχνοντας «σαντουιτσάκια». Αλατίζουμε ξανά, ελαφρά.
  2. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου (ή ένα σχαροτήγανο σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει καλά).
  3. Αραδιάζουμε τα «σάντουιτς» από σαρδέλες σε μονή στρώση σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα ή στο σχαροτήγανο και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά.
  4. Ξεφουρνίζουμε ή τις αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Με ένα μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού κόβουμε την κουλούρα (ή τα μικρότερα κουλούρια) οριζοντίως στη μέση και κρατάμε στην άκρη τα σουσάμια που θα πέσουν. Αλείφουμε το ένα κομμάτι με τον πελτέ.
  6. Τακτοποιούμε πάνω του, ακτινωτά, τα ψημένα «σάντουιτς» σαρδέλας, τις φέτες ντομάτας και τις ροδέλες κρεμμυδιού.
  7. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και το σουσάμι που μαζέψαμε από το κόψιμο της κουλούρας.
  8. Αλείφουμε την άλλη μισή κουλούρα με τη μουστάρδα και καπακώνουμε τα υλικά.
  9. Κόβουμε σε 4 κομμάτια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 200 φορές