Η ζύμη κουρού είναι βουτυρένια, θρυπτή σαν μπισκότο και ζυμώνεται εύκολα με το χέρι. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή με τη νόστιμη προσθήκη λίγης παρμεζάνας, τόσο στη ζύμη όσο και στη γέμιση.
- 250-300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 ml ελαιόλαδο απαλό
- 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
- λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 250 γρ. φέτα πικάντικη, θρυμματισμένη
- 100 γρ. φρέσκο ανθότυρο μαλακό, θρυμματισμένο
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 αυγό
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
- 1 κρόκος αυγού, ανακατεμένος με 1 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα
- 1-2 κουτ. σούπας σουσάμι ή μαυροσούσαμο
- Για να φτιάξουμε τυροπιτάκια κουρού με λίγη παρμεζάνα, αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το βούτυρο, το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε την παρμεζάνα και το μπέικιν πάουντερ και σταδιακά το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και απαλή ζύμη. Καλό είναι να δουλέψουμε τα υλικά όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να έχει η ζύμη τη χαρακτηριστή μπισκοτένια, θρυπτή υφή της.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά της γέμισης.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 20 ίσα κομμάτια.
- Τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα πιέζουμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ δίσκοι.
- Βάζουμε 1 κουτ. σούπας γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε το ζυμάρι σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε με πιρούνι για να ενωθούν οι άκρες της ζύμης και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Τακτοποιούμε τα τυροπιτάκια στη λαμαρίνα.
- Έπειτα, τα αλείφουμε με το μείγμα κρόκου-γάλακτος.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το σουσάμι.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η ζύμη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 58.