Δεν είναι μια συνηθισμένη συνταγή είναι όμως εξαιρετικά νόστιμη. Είναι τολμηρός ο συνδυασμός χοιρινού με κεράσια, γι’ αυτό μας αρέσει!
- 2 κιλά χοιρινές μπριζόλες κόντρα, πάχους 2,5-3 εκ.
- 3 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και ολόκληρα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 70 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. φρέσκα κεράσια, χωρίς κουκούτσια, πλυμένα και στεγνά
- Για τις χοιρινές μπριζόλες κόντρα με φρέσκο κρεμμυδάκι και καψαλισμένα κεράσια, αρχικά σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1-2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κεράσια για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, να ζαρώσει η φλούδα τους και να καψαλιστούν σε μερικά σημεία.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα διατηρούμε ζεστά.
- Ετοιμάζουμε δυνατή θράκα (ή προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου, βλέπε μυστικό), (το χέρι μας να αντέχει για 5 δευτερόλεπτα σε ύψος περίπου 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
- Σκουπίζουμε καλά τις μπριζόλες και τις αλείφουμε με το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Τις ψήνουμε για 5 λεπτά από τη μία πλευρά, χωρίς να τις μετακινήσουμε, μέχρι να ροδίσουν.
- Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, με γυρίσματα κάθε 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία εξωτερικά και να ψηθούν εσωτερικά, παραμένοντας ζουμερές.
- Τα τελευταία 10 λεπτά τακτοποιούμε τα κρεμμύδια ανάμεσα στις μπριζόλες και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν κατά τόπους.
- Μεταφέρουμε τις μπριζόλες και τα κρεμμυδάκια σε πιατέλα και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
- Γύρω τους βάζουμε τα καψαλισμένα κεράσια.
- Ραντίζουμε όλα τα υλικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Μπορούμε να ψήσουμε τις μπριζόλες και στο γκριλ του φούρνου: Βάζουμε τις μπριζόλες σε ρηχό ταψί, καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στο ράφι ακριβώς κάτω από το γκριλ, για περίπου 12 - 13 λεπτά από κάθε πλευρά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.