Η συνταγή της ημέρας: ''Ρολό με κιμά κοτόπουλου και σάλτσα κάππαρης''

Άρτος και Θεάματα 14 Μαϊου 2023

Της μαμάς το ρολό γίνεται ελαφρύτερο και ντρεσάρεται με μια πανεύκολη σάλτσα-έκπληξη.

Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


20' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  650 γρ. κιμάς από φιλεταρισμένο κοτόπουλο (από μπούτι ή μείγμα από στήθος και μπούτι), περασμένος 1 φορά από το χοντρό κόσκινο, κρύος από το ψυγείο
  •  1 αυγό ολόκληρο + 1 ασπράδι, κατά προτίμηση βιολογικά
  •  1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  2 μέτρια καρότα, τριμμένα
  •  2 κουταλιές φρυγανιά, τριμμένη
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  •  αλάτι, πιπέρι
  •  2 κουταλιές λάδι ή όσο θέλετε
  •  3 φλιτζ. τσαγιού νερό
Για τη σάλτσα κάππαρης
  •  2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
  •  3 κουταλιές γιαούρτι 2% λιπαρά
  •  1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  •  πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε ρολό με κιμά κοτόπουλου και σάλτσα κάππαρης, αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τον κιμά κοτόπουλου, το αυγό και το ασπράδι, τον μαϊντανό, τα καρότα, τη φρυγανιά, την πάπρικα, το λάδι και αλατοπίπερο και ζυμώνουμε το μείγμα, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας με νερό, για να μην κολλάει ο κιμάς αλλά και για να δώσουμε στο μείγμα την απαραίτητη υγρασία.
  3. Πλάθουμε το μείγμα σε ρολό.
  4. Το βάζουμε σε ένα ταψάκι και προσθέτουμε το νερό.
  5. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, γυρνώντας το ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  6. Το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και κρατάμε τον ζωμό από το ταψί στην άκρη.
Σάλτσα
  1. Πολτοποιούμε στο μούλτι την κάππαρη με τη μουστάρδα και 2 κουτ. σούπας ζωμό από το ταψί.
  2. Τον υπόλοιπο ζωμό τον βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το πολτοποιημένο μείγμα κάππαρης και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και να πήξει ελαφρώς.
  4. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε πιπέρι.
  5. Σερβίρουμε το ρολό με κιμά κοτόπουλου κομμένο σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα κάππαρης και γαρνίρουμε με ρύζι της αρεσκείας μας και σαλάτα ή λαχανικά στον ατμό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 45.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 493 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαρμάδες με ποντιακό μαύρο λάχανο και πλιγούρι, από το Άγιον Όρος''

Με ποντιακά μαύρα λάχανα που μάζεψε λίγα λεπτά πριν από το μαγείρεμα έφτιαξε αυτούς τους σαρμάδες με πλιγούρι ο πατέρας Γεώργιος στο κελλί του Αγίου Νικολάου.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025: ''Καπόνια με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης''

Τα καπόνια, που τους φθινοπωρινούς μήνες τα βρίσκουμε σε αφθονία σε μεγάλα ψαράδικα, συνδυάζονται με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης σε ένα πολύ ωραίο και εύκολο φαγητό – η ίδια συνταγή γίνεται βέβαια και με μπακαλιάρο, λούτσο ή σκορπίνα.