Η συνταγή της ημέρας: ''Σαλάτα με ανθότυρο και κουλούρι Θεσσαλονίκης''

Άρτος και Θεάματα 02 Μαϊου 2023

Σαλάτα με ανθότυρο και κουλούρι Θεσσαλονίκης, ένα ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό ψητού κρέατος ή ψαριού.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος



30' προετοιμασία
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 4
Για τη σαλάτα
  •  1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ή 2 φέτες ψωμί με σουσάμι
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το κουλούρι
  •  2 πράσινες σαλάτες, χοντροκομμένες με το χέρι
  •  16 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  •  1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια), ψιλοκομμένα
  •  1/2 ματσάκι άνηθος (τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  •  5 - 6 κλαράκια φρέσκος δυόσμος (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένα
  •  τα φύλλα από 5 κλαράκια φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  •  120 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδόξιδο
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  •  1/2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
Διαδικασία
  1. Ξεκινάμε με το Για την σάλτσα λαδόξιδο και χτυπάμε τα υλικά (λάδι, ξίδι, μουστάρδα) σε ένα μπολάκι, με ένα πιρούνι, και αφήνουμε κατά μέρος.
Για την σαλάτα με ανθότυρο και κουλούρι Θεσσαλονίκης
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
  2. Κόβουμε το κουλούρι σε φετούλες πάχους περίπου 1/2 εκ.
  3. Bάζουμε τις φετούλες σε ένα μπολ, τις ραντίζουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε.
  4. Απλώνουμε τις φετούλες σε μονή στρώση σε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε ένα από τα ψηλά ράφια, μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν ελαφρά.
  5. Δεν χρειάζεται να τις γυρίσουμε στη διάρκεια του ψησίματος.
  6. Αν χρησιμοποιήσουμε τις φέτες ψωμιού, τις κόβουμε σε κύβους του 1 εκ. και τους ψήνουμε όπως και το κουλούρι Θεσσαλονίκης.
  7. Βάζουμε τα μαρουλόφυλλα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα ντοματίνια, το μαϊντανό, τον άνηθο, τα φύλλα δυόσμου και βασιλικού, αλάτι, πιπέρι και το λαδόξιδο και ανακατεύουμε τη σαλάτα καλά.
  8. Από πάνω ρίχνουμε τα κομμάτια του ανθότυρου και τα τραγανά φετάκια από το κουλούρι Θεσσαλονίκης ή τα κρουτόν του ψωμιού και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με
  1. Η σαλάτα αυτή μπορεί να καταναλωθεί ως ελαφρύ γεύμα.
  2. Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα τη συνοδεύουμε με μια απλή ομελέτα ή μερικά βραστά αυγά.
  3. Επίσης, μπορεί να συνοδεύσει ψητά κρεατικά ή ψάρια ή θαλασσινά.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 522 φορές

Τα ζώδια το Σάββατο 2 Αυγούστου 2025

Η Σελήνη σήμερα στο Σκορπιό σχηματίζει τρίγωνο με τον Βόρειο Δεσμό στους Ιχθύες. Είναι η ιδανική στιγμή να στραφούμε στο συναισθηματικό μας κόσμο και να αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας ανάγκες και να εμπιστευτούμε τη διαίσθησή μας

Τα ζώδια την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Η Αφροδίτη από τον Καρκίνο σχηματίζει τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα στον Κριό, διαψεύδοντας όνειρα και προσδοκίες που χτίστηκαν με συναίσθημα αλλά χωρίς ρεαλισμό ειδικά για Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς, Αιγόκερους του 1ου δεκαημέρου

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025: ''Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά''

Απολαμβάνουμε μια απίθανη οσπριοσαλάτα με νόστιμες φακές, τρυφερά κολοκυθάκια και άφθονα μυρωδικά. Ένα λαχταριστό, καλοκαιρινό σαλατογεύμα για το σπίτι αλλά και το γραφείο.