Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025: ''Πάπια στη λαδόκολλα με κάστανα, κονιάκ και πορτοκάλι''

Άρτος και Θεάματα 11 Δεκεμβρίου 2025

Τα φετινά Χριστούγεννα θα τα περάσουμε χωρίς άγχος. Θα ψήσουμε γιορτινή πάπια με κάστανα και πορτοκάλι στη λαδόκολλα! Γιατί κάνει τα δύσκολα εύκολα, δίνει στα ψητά τρυφερή υφή, κρατάει τα νόστιμα ζουμάκια τους και δεν χρειάζεται να πλύνουμε και σκεύη. Μια μόνο από τις 140 συνταγές του Χριστουγεννιάτικου Γαστρονόμου, μαζί με ένα πολυσέλιδο οδηγό για Χριστούγεννα χωρίς άγχος! Κυκλοφορεί την Κυριακή 14/12 με την Καθημερινή.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο

Υλικά - Μερίδες: 6-8
  •  4 στήθη πάπιας ολόκληρα (και τα δύο μέρη της), χωρίς οστό, αλλά με το δέρμα, ξεπαγωμένα, αν είναι κατεψυγμένα
  •  1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  •  1 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
  •  1 κουτ. σούπας μέλι
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  χυμός από 1 πορτοκάλι
  •  λίγη σκόνη τσίλι
  •  4 κουτ. σούπας κονιάκ
  •  2 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, σε φέτες των 2 εκ.
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  •  200 γρ. κάστανα προβρασμένα, από συσκευασία βάκουμ
  •  1 πορτοκάλι, κομμένο σε στρογγυλές φέτες, με τη φλούδα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε πάπια στη λαδόκολλα με κάστανα, κονιάκ και πορτοκάλι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Στη συνέχεια, με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε καρεδάκια τα στήθη πάπιας, από την πλευρά του δέρματος, χωρίς να φτάσουμε στο ψαχνό.
  3. Τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μέλι, το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το τσίλι και το κονιάκ.
  5. Σε μεγάλο ταψί στρώνουμε σταυρωτά δύο μεγάλα φύλλα λαδόκολλας.
  6. Έπειτα, στο κέντρο βάζουμε τις γλυκοπατάτες και τα κρεμμύδια και τα αλατοπιπερώνουμε.
  7. Πάνω τους τακτοποιούμε τα στήθη της πάπιας, με το δέρμα προς τα πάνω.
  8. Γύρω τους βάζουμε τα κάστανα και καλύπτουμε όλα τα υλικά με τις φέτες πορτοκαλιού.
  9. Περιχύνουμε με το μείγμα μελιού.
  10. Τυλίγουμε τα υλικά με τις λαδόκολλες, ανασηκώνοντας τις άκρες τους και στρίβοντάς τες, φτιάχνοντας ένα μεγάλο πουγκί. Το δένουμε, αν χρειάζεται, με σπάγκο.
  11. Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά.
  12. Στο τέλος ανοίγουμε προσεκτικά την κορυφή του πακέτου, προσέχοντας να μη χυθούν οι νόστιμοι χυμοί, και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα υλικά.
  13. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 239.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 37 φορές

Τα ζώδια την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025

Ο Ερμής σε τρίγωνο με Ποσειδώνα διεγείρει την έμπνευση, την φαντασία και την δημιουργική διάθεση. Ιδανική μέρα για καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τρυφερές αναζητήσεις και επαφές με ειλικρίνεια και ευαισθησία.

Τα ζώδια την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025

Η Σελήνη περνά στον Λέοντα· το πρωί είναι σε αντίθεση με τον Πλούτωνα και κυριαρχούν οι φόβοι και οι εντάσεις, αλλά το βράδυ το τρίγωνο με της Σελήνης με την Αφροδίτη φέρνει ζεστασιά, δημιουργικότητα και χαρούμενες στιγμές.