Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 17 Μαΐου 2025: ''Ντιπ με ελιές Καλαμών και ουζάτα ξερά σύκα''

Άρτος και Θεάματα 16 Μαϊου 2025

Τα αποξηραμένα σύκα, σε αυτό το ντιπ, προσφέρουν μια γλυκιά αντίθεση στις ελιές. Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και σερβίρουμε.

Νένα Ισμυρνόγλου

20' προετοιμασία
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Βάρος: 200 γρ.
  •  100 ml ούζο
  •  120 γρ. ξερά σύκα, μαλακά και καλής ποιότητας
  •  100 γρ. ελιές Καλαμών *
  •  χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
  •  1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε ένα ταψάκι (χωρίς λιπαρή ουσία) για 4-5λεπτά σε μέτριο γκριλ
Διαδικασία
  1. Για το ντιπ με ελιές Καλαμών και ουζάτα ξερά σύκα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ούζο και 300 ml (περίπου 1 νεροπότηρο) νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.
  2. Ρίχνουμε τα ξερά σύκα και τα βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να μη χάσουν το σχήμα τους και να παραμείνουν λιγάκι σφιχτά στο μάσημα.
  3. Τα στραγγίζουμε, χωρίς να τα στύψουμε, και τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά. Με ένα μαχαιράκι τα ψιλοκόβουμε καλά (αν θέλουμε, τα ψιλοκόβουμε και στο μούλτι ή το μπλέντερ, αλλά με προσεκτική και διακοπτόμενη λειτουργία, γιατί δεν θέλουμε να πολτοποιηθούν).
  4. Μεταφέρουμε τα κομματάκια σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές. Από πάνω τρίβουμε άφθονο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
  6. Λίγο πριν σερβίρουμε το ντιπ με ελιές Καλαμών και ουζάτα ξερά σύκα προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
Μυστικά

* Οι ελιές να είναι ζυγισμένες χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες με καλό μαχαιράκι χωρίς δόντια (αποφεύγουμε το μπλέντερ, γιατί δεν θέλουμε πάστα ελιάς).

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 843 φορές

Τα ζώδια το Σάββατο 14 Ιουνίου 2025

Με τη Σελήνη στον καινοτόμο και προοδευτικό Υδροχόο, και σε εξάγωνο με τον σταθερό Κρόνο και τον οραματιστή Ποσειδώνα από τον Κριό, το πλανητικό σκηνικό ευνοεί αλλαγές που έχουν ουσία και μέλλον.