Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 17 Μαΐου 2025: ''Ντιπ με ελιές Καλαμών και ουζάτα ξερά σύκα''

Άρτος και Θεάματα 16 Μαϊου 2025

Τα αποξηραμένα σύκα, σε αυτό το ντιπ, προσφέρουν μια γλυκιά αντίθεση στις ελιές. Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και σερβίρουμε.

Νένα Ισμυρνόγλου

20' προετοιμασία
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Βάρος: 200 γρ.
  •  100 ml ούζο
  •  120 γρ. ξερά σύκα, μαλακά και καλής ποιότητας
  •  100 γρ. ελιές Καλαμών *
  •  χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
  •  1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε ένα ταψάκι (χωρίς λιπαρή ουσία) για 4-5λεπτά σε μέτριο γκριλ
Διαδικασία
  1. Για το ντιπ με ελιές Καλαμών και ουζάτα ξερά σύκα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ούζο και 300 ml (περίπου 1 νεροπότηρο) νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.
  2. Ρίχνουμε τα ξερά σύκα και τα βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να μη χάσουν το σχήμα τους και να παραμείνουν λιγάκι σφιχτά στο μάσημα.
  3. Τα στραγγίζουμε, χωρίς να τα στύψουμε, και τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά. Με ένα μαχαιράκι τα ψιλοκόβουμε καλά (αν θέλουμε, τα ψιλοκόβουμε και στο μούλτι ή το μπλέντερ, αλλά με προσεκτική και διακοπτόμενη λειτουργία, γιατί δεν θέλουμε να πολτοποιηθούν).
  4. Μεταφέρουμε τα κομματάκια σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές. Από πάνω τρίβουμε άφθονο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
  6. Λίγο πριν σερβίρουμε το ντιπ με ελιές Καλαμών και ουζάτα ξερά σύκα προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
Μυστικά

* Οι ελιές να είναι ζυγισμένες χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες με καλό μαχαιράκι χωρίς δόντια (αποφεύγουμε το μπλέντερ, γιατί δεν θέλουμε πάστα ελιάς).

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 112 φορές

Τα ζώδια το Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Η Σελήνη ολοκληρώνει την πορεία της στον Αιγόκερω σήμερα Σάββατο και το κλίμα είναι λίγο πιο σοβαρό, αλλά ταυτόχρονα, έτοιμο να προσφέρει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και συνειδητοποίηση.

Πέθανε ο Κώστας Λυχναράς σκηνοθέτης του ''Κωνσταντίνου και Ελένης'' και ''Καφέ της Χαράς''

Σε ηλικία 86 ετών άφησε την τελευταία πνοή του ο σκηνοθέτης, Κώστας Λυχναράς, που είχε βάλει την υπογραφή του σε αγαπημένες σειρές, όπως το «Κωνσταντίνου και Ελένης» και «Καφέ της Χαράς».

Τα ζώδια την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Για σήμερα η Σελήνη συνεχίζει την πορεία της στο ζώδιο του Αιγόκερω, σχηματίζοντας τρίγωνο με τον Ερμή , τα λόγια γίνονται πιο πρακτικά, οι ιδέες πιο οργανωμένες και η διάθεση να ασχοληθείς με ότι έχει ουσία είναι η βασική τάση της ημέρας.